• Turkhane Logo

Almanya'da rekor bütçe fazlalığı: Paranın nasıl harcanacağı tartışılıyor

Almanya'da federal hükümetin 2019 yılı bütçesinin 13 milyar 500 milyon euro ile rekor fazla vermesi, mali kaynakların nasıl harcanması gerektiğine ilişkin tartışmalara yol açtı.

17:00 14 Ocak 2020 Salı
Almanya'da rekor bütçe fazlalığı: Paranın nasıl harcanacağı tartışılıyor
Almanya'da federal hükümetin 2019 yılı bütçesinin 13 milyar 500 milyon euro ile rekor fazla vermesi, mali kaynakların nasıl harcanması gerektiğine ilişkin tartışmalara yol açtı.





Bütçe fazlasının yeni yatırımlar için kullanılmasını öneren Maliye Bakanı Olaf Scholz, Almanyada şimdi çok fazla yatırım yapmamız söz konusu dedi. Altyapıya, okullara, hastanelere, iklim değişikliği ile mücadeleye ve ülkenin her bölgesine eşit hizmet götürülmesi için yatırım yapılabileceğini ifade eden Sosyal Demokrat Partili (SPD) Scholz, Şimdi hepsi daha kolay olacak, çünkü bunun için gereken güce sahibiz şeklinde konuştu.


DW Türkçenin haberine göre, Alman hükümet bütçesinin fazla çıkması ile bütçe rezervlerindeki para 48 milyar euroya ulaştı. Almanyada Maliye Bakanlığının verdiği bilgilere göre bu paranın 17 milyar 100 milyon eurosunun nasıl harcanacağı henüz planlanmadı.

Almanyada 2019 yılı bütçesi eski Doğu Almanya ile Batı Almanyanın birleştiği 1990 yılından bu yana ilk kez bu kadar fazla verdi. Maliye Bakanlığının verilerine göre, 2019 yılında toplam gelir 357 milyar 100 milyon euro, toplam gider ise 343 milyar 600 milyon euro olarak kaydedildi. Daha önceki tahminlere göre gelirin 356 milyar 400 milyon olması bekleniyordu.

Rekor düzeydeki bütçe fazlasının en önemli nedeni hükümetin tahminlerin altında faiz ödemesi oldu. Bunun yanı sıra vergi gelirlerinin de beklenenin 3 milyar 500 milyon euro üzerinde olduğu kaydedildi.

Bütçenin fazla çıkması üzerine koalisyon ortağı Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri vergilerin düşürülmesi talebini yineledi. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden Eckhardt Rehberg, Zorlaşan konjonktürel durum göz önünde bulundurulduğunda sonunda işletme vergisini düşürmemiz ve dayanışma vergisini de 2022den itibaren kaldırmamız gerekiyor dedi.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, uzun süredir işletme vergisi oranlarının düşürülmesini ve Almanyanın doğu eyaletlerinin kalkınması için alınan dayanışma vergisinin tamamen kaldırılmasını talep ediyordu.

Federal düzeydeki bütçe fazlasının vergi mükelleflerine ait olduğunu savunan muhafaletteki liberal Hür Demokrat Parti (FPD) Genel Başkanı Christian Lindner de vergilerde indirim yapılması gerektiğini söyledi. Vergilerde indirim talep eden Sol Parti ise orta sınıfın üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını istiyor.

Nupelde yer alan habere göre tartışma Alman basının da gündeminde. Kassel’da yayımlanan Hessische Niedersächsische Allgemeine, bütçe fazlasına rağmen yeterince yatırım yapılmamasını eleştiriyor.

“Maliye Bakanı Olaf Scholz, rekor düzeydeki bu bütçe fazlası ile yeni borçlanmayı neden düşünmesin? Çünkü ülkenin geleceği buna bağlı. Bugün daha iyi üniversitelere, okullara ve kreşlere yatırım yapan, henüz vergi ödemeye başlamamış olanların taşıyacağı devletin refah ve gelirinin temelini atmış olacak. Bu nedenle de, yeni borçlar gelecek nesillerin üzerinde ağır yük olacak argümanı ikna edici değil. Giderek daha fazla genç ‘bu şekilde devam etmeye’ izin veremeyeceğimizi anlıyor ve bunun için fedakarlık yapmaya hazırlar. Gençlerin, gelecekleri için yapılacak yatırımlar konusunda makul düzeyde borçlanmaya katkı sağlamaları, adil olur.”

Ludwigshafen’da yayımlanan Die Rheinpfalz gazetesi de aynı konuyu işliyor.

“Eski Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin (CDU) 2014 yılında borçlanmaya son vermesi ve selefi Olaf Scholz’un (SPD) benzer katılıkla bütçeyi idare etmesi olumlu. 2014 yılından 2019’a kadar altı federal bütçenin beşinde fazla çıktı… Para mevcut. Ama 2019 yılında da milyarlarca euroluk yatırım bütçesi harcanmadı. Planlama kapasitesi yetersiz, bazı süreçler çok karmaşık ve çoğunlukla absürt bir şekilde uzun sürüyor… Milletvekilleri ve bakanlar yıllardır bürokrasiyi azaltmaktan söz ediyor. Sonunda bunu hayata geçirmeliler!”

Son güncelleme: 17:00 14.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı