• Turkhane Logo

Almanya'da havalimanlarında yer personeli de greve gidiyor

Almanya'da kabin görevlilerinin iki günlük grevinin ardından Perşembe günü de Almanya'nın birçok havalimanında yer personeli iş bırakacak.

23:16 12 Mart 2024 Salı
Almanya'da havalimanlarında yer personeli de greve gidiyor
Almanya'da kabin görevlilerinin iki günlük grevinin ardından Perşembe günü de Almanya'nın birçok havalimanında yer personeli iş bırakacak.

DW Türkçede yer alan habere göre Lufthansada kabin memurlarının iki günlük grevinin üstüne Birleşik Hizmet Çalışanları Sendikası (ver.di) da 25 bin yer personelini greve çağırdı. Karlsruhe/Baden Baden ve Köln havalimanlarında yolcu kontrolünde çalışanlar, Berlin, Hamburg, Stuttgart havalimanlarında ise yolcu kontrolünde, kişi ve mal güvenlik kontrolünde, kargo kontrolünde ve hizmet bölümlerinde çalışanlar Perşembe günü iş bırakacak.

Federal Havacılık Güvenliği Şirketleri Birliği (BDLS) ile sendika arasındaki toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin altıncı turu 20 Martta yapılacak. Verdi geçen hafta Frankfurt ve Hamburg havalimanlarında güvenlik personelini greve çağırmış ve hava trafiğini felce uğratmıştı.

Verdi, BDLSye nihayet açıkça iyileştirilmiş ve uzlaşılabilir bir teklif sunma çağrısı yaptı. Sendikanın müzakere heyetine başkanlık eden Wolfgang Pieper grevin kapsamını genişletebileceklerini söyledi.

İşverenler son tekliflerinde saatlik ücretleri, iş sözleşmesi süresi 24 ay olmak üzere, ücretleri 1 Mart tarihine kadar 1 euro 20 sent, 1 Ekim tarihine kadar 75 sent artırma teklifinde bulunmuştu. Bunun yeterli olmadığını söyleyen Pieper, işverenlerin çalışanlardan 1,5 aylık fazla mesai istediklerini ve bunun kabul edilemeyeceğini belirtti. Ver.di sözleşme süresi 12 ayla sınırlı olmak üzere, saat başına 2 euro 80 sentlik ücret zammı, yapılan işin fonksiyonuna göre daha yüksek ek ücret ve fazla mesaiye ilk saatten itibaren ek ücret talep ediyor.

Kabin görevlilerinin bugün Frankfurt Havalimanında yaptıkları grev ise yarın Münih Havalimanında sürecek. Lufthansa ve Lufthansa CityLineda çalışan kabin görevlileri yarın yerel saat ile saat 4.00te iş bırakacak. Şirketin tahminine göre 50 bin yolcu ile 400 uçuş iptal olacak.

Lufthansada yaklaşık 18 bin ve CityLineda yaklaşık bin çalışanı temsil eden Bağımsız Kabin Görevlileri Sendikası (Ufo), çalışanlara sözleşme süresi 18 ay olmak üzere yüzde 15lik zam talep ediyor. 3 bin euroluk enflasyon denklik priminin yanı sıra bundan da fazla zamlar isteyen sendika şimdiye kadar şirketin tekliflerini yetersiz bularak reddetti.

Son güncelleme: 23:16 12.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı