• Turkhane Logo

Almanya’da çiftçiler kızgın: Kapanan yollar ülkeyi felç edebilir

15:25 08 Ocak 2024 Pazartesi
Almanya’da çiftçiler kızgın: Kapanan yollar ülkeyi felç edebilir





Almanya’da hükümetin tarım sübvansiyonlarını azaltma planlarına tepki gösteren öfkeli çiftçiler Berlin’de protestolara başladı. Protestoların Almanya’nın diğer şehirlerinde de gerçekleştirilmesi, çiftçilerin oluşturdukları konvoyların ve kapanan yolların günlük hayatı etkilemesi bekleniyor.



Alman çiftçiler federal bütçedeki yeni düzenlemelerle tarım sektörüne yapılan dizel sübvansiyonlarının azaltılması planına karşı çıkarken Alman Çiftçiler Birliği yeni düzenlemeleri protesto etmek amacıyla Pazartesi gününden itibaren genel grev çağrısında bulundu.



Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, çiftçilere ve tarıma yapılan sübvansiyonların çok fazla olduğunu iddia edip çiftçilerin protestoları sona erdirmesini isterken muhalefetteki Merkel’in eski partisi CDU/CSU ve aşırı sağcı AfD’den çiftçilere destek açıklaması geldi.



Birçok politik figür çiftçilere kanunun dışına çıkmama uyarısında bulunurken Almanya’nın Thüringen eyaletinin iç istihbarat başkanı çiftçileri federal hükümete karşı protestolarının aşırı sağcılar tarafından kendi amaçları doğrultusunda kullanılabileceği konusunda uyardı. Aşırı sağ destekçilerinin bu protestoları kendi çıkarları için kullanmak isteyeceği ve protestolara sızacakları yönündeki uyarılar karşısında Baden Württemberg Eyaleti Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, bu tür sızmaları engelleceklerini belirtti.



Başkent Berlin dışında güneyde Münih, kuzeyde Hamburg gibi büyük şehirlerde de protesto gösterileri beklenirken gösteriler nedeniyle bu haftaiçi Almanya’nın birçok bölgesinde ulaşımda ciddi aksamalar yaşanması bekleniyor. Doğudaki Mecklenburg-Batı Pomeranya eyaletindeki çiftçiler şimdiden yüzlerce traktör ile otoyolları trafiğe kapattı. Aşağı Saksonya’nın Cloppenburg bölgesinde de federal bir otoyolun yaklaşık 40 araç tarafından bloke edildiği aktarıldı.



Ülkeyi felç etmeye hazırız



Almanya’da Federal Meclisin 2024 bütçesini 15 Ocak’ta görüşmeye başlayaması bekleniyor. Çiftçiler Birliği, hükümetin 15 Ocak’a kadar taviz vermemesi halinde protestoların yeni bir seviyeye geçeceği tehdidinde bulunuyor. Bavyera Çiftçiler Birliği Başkanı Günther Felßner, “Teklifler 15 Ocak’ta masadan kalkmazsa Almanya’nın daha önce hiç görmediği şekilde ülkeyi felç etmeye hazırız.” dedi.



Almanya’daki protestolar ile ilgili Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de açıklamalarda bulundu. Cumartesi günü Bavyera’da CSU partisinin bir toplantısında konuşan von der Leyen, “Demokraside şiddete yer yoktur”,  “demokrasinin temel aracı diyalogdur” dedi.



Demiryolu çalışanları da greve hazırlanıyor 



Almanya’nın GDL tren makinistleri sendikası Çarşamba günü gece saat 02:00’de başlayıp cuma gününün sonuna kadar devam etmesi planlanan bir grev ilan etti. Yaklaşık 3 gün sürecek olan grev boyunca Almanya Demiryolu şirketi Deutsche Bahn, grevin büyük aksamalara yol açacağını ve sadece çok sınırlı bir tren hizmetinin mevcut olacağını belirterek, halktan bu süre zarfında gereksiz yolculuklardan kaçınmalarını istedi.

Son güncelleme: 15:25 08.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı