• Turkhane Logo

Almanya'da aile birleşimini kolaylaştırma hamlesi

Almanya'da sığınmacılarla ilgili tartışmaların yoğunlaştığı bir dönemde İçişleri Bakanı Faeser, aile birleşimini ve istihdam piyasasına erişimi kolaylaştıracak bir tasarı hazırladı.

15:19 22 Eylül 2023 Cuma
Almanya'da aile birleşimini kolaylaştırma hamlesi
Almanya'da sığınmacılarla ilgili tartışmaların yoğunlaştığı bir dönemde İçişleri Bakanı Faeser, aile birleşimini ve istihdam piyasasına erişimi kolaylaştıracak bir tasarı hazırladı.

Almanyada iltica yasalarının sertleştirilmesi ve yeni sığınmacı sayısının azaltılmasıyla ilgili tartışmalar alevlenirken İçişleri Bakanı Nancy Feaser, sığınmacılarn aile birleşimini kolaylaştıracak bir tasarıyla gündemde.

DW Türkçenin haberine göre Aile ve İstihdam Piyasasına Entegrasyon Yasasında yapılması öngörülen değişikliğe göre, geçici koruma statüsündeki sığınmacılar, 2016 öncesindeki gibi aile birleşiminde mülteci statüsündekilerle aynı haklara sahip olacak. Welt am Sonntag gazetesinin haberine göre aile birleşimi çerçevesinde Almanyaya getirilebilecek aile ferdi sayısındaki kısıtlamanın da kaldırılması öngörülüyor.
Çocuk ve gençlere kapılar açılıyorDüzenlemedeki en dikkat çekici maddelerden biri, reşit olmayan ve yanında refakatçisi bulunmadan Almanyaya gelen çocuk ve gençleri ilgilendiriyor. Tasarıyla Almanyaya yalnız olarak gelmiş ve reşit olmayan geçici koruma altındaki sığınmacıların aile birleşimi ilk kez düzenleniyor ve önemli kolaylıklar getiriliyor. Değişiklik uyarınca bu durumdaki çocuk ve gençlerin hem anne babası hem de kardeşleri hep birlikte Almanyaya gelebilecek. Öncesinde kardeşlerin Almanyaya kabul edilmesi için anne ya da babanın Almanyada geçici koruma statüsü kazanmış olması gerekiyordu.
Düzenleme çerçevesinde ayrıca iltica başvurusunda bulunanlar ile başvurusu reddedilmesine rağmen Almanyada kalmasına müsamaha gösterilenlerin istihdam piyasasına erişiminin kolaylaştırılması hedefleniyor. Tasarıda, bu iki grupta yer alan ve 7 Aralık 2021 tarihi öncesinde Almanyaya giriş yapanlara çalışma izni tanınıyor. Ancak bu izin, Federal İstihdam Dairesinin onayına bağlı kılınıyor. Güvenli olarak sınıflandırılan menşe ülkelerden gelenler, kimlik tespitini engellemek için direnenler ve iltica başvurusu geçersiz ya da dayanaksız olduğu gerekçesiyle reddedilenler, çalışma izninden yararlanamayacak.
Henüz bakanlıklar arası istişare sürecine girmeyen taslak halindeki düzenlemeyle topluma daha hızlı entegrasyonun hedeflendiği belirtiliyor.

Son güncelleme: 15:19 22.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı