• Turkhane Logo

Almanya, yenilenebilir enerjide Çin'i geçti

Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi'nin son raporu açıklandı. Almanya, Çin'i geçti, Türkiye de 3 sıra ilerledi.

08:15 14 Haziran 2023 Çarşamba
Almanya, yenilenebilir enerjide Çin'i geçti
Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi'nin son raporu açıklandı. Almanya, Çin'i geçti, Türkiye de 3 sıra ilerledi.

İngiliz danışmanlık şirketi Ernst and Youngın yılda iki kere hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksinin (RECAI) Haziran 2023 raporuna göre Almanya ilk kez Çini yerinden ederek ikinci sıraya yerleşti.

Dünyadaki yenilenebilir enerji pazarının ilk 40ında yer alan ülkeleri değerlendiren listede Amerika Birleşik Devletleri birinci sıradaki yerini korurken, Türkiye üç puan yükselerek 30uncu sıradan 27inci sıraya yükseldi.

Rapora göre ilk beş sırada ABD, Almanya, Çin, İngiltere ve Fransa bulunuyor.

Almanyanın atağı
Bu yılki endeksin en büyük gelişmesi Almanyanın uzun süredir ikinci sıradaki yerini koruyan Çini geçmesi oldu.

Raporda Almanyanın enerji pazarı dönüşümü sırasında deniz üzerinde rüzgar enerjisi ihalesi açmasının, rüzgar enerjisi kapasitesini arttırma kararlığını gösterdiği vurgulandı.

Almanyanın bir diğer güçlü noktası da enerjide fosil yakıtlardan kurtularak dönüşüm reformu başlatması. Ukrayna savaşına kadar Avrupada Rus doğal gazının en büyük alıcısı Almanyanın enerji üretimi ağırlıklı olarak kömür ve nükleere dayanıyordu.

Doğal gaz kullanımını azaltmak için kömürden vazgeçme planlarını erteleyen Berlin yönetimi, nisan ayında nükleer enerji santrallerini kapattı.

Raporda Bu, hızlandırılmış enerji dönüşümü hedeflerine doğru ilerlemede önemli bir kilometre taşı olmakla birlikte, elektrik arzındaki kesintilerin etkilerini azaltmak için kısa vadede kömür kullanımında bir artış olması muhtemeldir. denildi.

Almanya, 2030 yılına kadar enerji üretiminin yüzde 80ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. Ülkede halen yenilenebilir kaynaklar enerji üretiminin yüzde 46sını karşılıyor. Bu oran 2022nin başında yüzde 41 olarak gerçekleşmişti.

Türkiyenin durumu
Türkiyenin yenilenebilir enerji yatırımlarını çekme konusunda üç puan artışla 27nci sıraya yükseldiğini belirten rapor, bunu hükümetin yeni 10 yıllık vadeli yenilenebilir enerji projelerine verdiği tarife garantisine bağladı.
Raporda 2021 ve 2030 yılları arasında kurulacak güneş enerjisi projelerine, Türkiyede üretilmeleri halinde ek beş yıl daha tarife garantisi verilmesinin enerjiyi karbonsuzlaştırma planlarını destekleyeceğinin altı çizildi.

Plan kapasmında  2035 yılına kadar ise 53 gigavatlık güneş enerjisine ihtiyaç bulunuyor ve böylece 2030 yılına kadar enerji üretiminin yüzde 65inin yenilenebilir kaynaklara dönüştürülmesi hedefleniyor.

Rapordan bazı önemli noktalar
- Enerji güvenliği ve iklim değişikliği yatırımları için 369 milyar dolar ayıran Enflasyon Azaltma Yasasının geçen yıl kabul eden ABD, listenin başındaki yerini korudu. Ancak yenilenebilir enerjinin bölgesel şebekelere bağlanması ve inşasında yaşanan gecikmelerin olumsuz etkisine dikkat çekildi.Listenin dördüncü sırasında yerini koruyan İngiltere, 2025 yılına kadar yeşil hidrojen sertifikasyonu yapmayı planlıyor.

- Listenin beşinci sırasındaki yerini koruyan Fransanın karadaki rüzgar enerjisi yatırımlarında ilerleme olduğu, ancak yenilenebilir hedeflerinde geride kaldığı belirtildi.
- Bir sıra gerileyerek listenin 10uncu sırasında yer alan Japonyada güneş paneli ve karada rüzgar enerjisinin büyüme yolunda olduğu vurgulandı.
- Bir sıra yükselerek Türkiyenin hemen altına, 28inci sıraya yerleşen Mısırın rüzgar enerjisinde liderliği hedeflediği belirtildi.Dört sıra düşerek 30uncu sıraya gerileyen Arjantinin 2019dan bu yana ilk yenilenebilir enerji kamu ihalesini şimdi yürütmekte olduğu vurgulandı.

Son güncelleme: 08:15 14.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı