• Turkhane Logo

Almanya ve Fransa, AB'nin genişlemesi için yol haritası çıkardı

Almanya ve Fransa'dan uzmanlar, Avrupa Birliği'nin genişleme sürecini kolaylaştırmak için rapor hazıladı. Raporda

08:39 20 Eylül 2023 Çarşamba
Almanya ve Fransa, AB'nin genişlemesi için yol haritası çıkardı
Almanya ve Fransa'dan uzmanlar, Avrupa Birliği'nin genişleme sürecini kolaylaştırmak için rapor hazıladı. Raporda

Almanya ve Fransa, Avrupa Birliğinin genişlemeye devam etmesi için bir dizi reformun hayata geçirilmesi gerektiğini duyurdu.

ABnin en büyük iki gücünden uzmanlar, bloğun yeni üyeleri kabul edeceği dönemde işleyişini kolaylaştırmayı amaçlayan öneriler hazırladı.

Brükselde Fransız mevkidaşıyla birlikte raporu sunan Almanyanın Avrupa Bakanı Anna Luhrmann ABnin genişlemesinin hepimizin çıkarına olduğu açık. Bu nedenle ABnin bu genişlemeye hazır olmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaya şimdiden başlamalıyız. dedi.

Raporda, düşünce kuruluşlarından uzmanlar, ABnin 2030 yılına kadar genişlemeye hazır olması hedefinin belirlenmesi çağrısında bulunuyor.

Bu hedefe ulaşmak için bloğun vergilendirme, maliye ve dış ilişkiler gibi kilit konularda oybirliği şartı yerine nitelikli çoğunluğun kabul edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Brüksel bürokrasisi azaltılmalı
Raporda, Hükümetler, uygun kurumsal reformlar yapılmadan daha fazla genişlemenin ABnin karar almasını daha da zorlaştıracağını kabul etti deniliyor.

Uzmanlar, ayrıca veto yetkilerini kullanmaktan çekinen ülkelerin karşı çıktıkları kararlara uymamalarına olanak tanıyacak potansiyel istisnalar öneriyor.

Raporda, ABnin yürütme organında üye devletler tarafından önerilen komisyon üyelerinin sayısının azaltılması yoluyla Brükselin eleştirilen bürokrasisinin azaltılması hedefleniyor.

Uzmanlar, eğer bazı üye devletler AB anlaşmalarını değiştirmeye karşı çıkarlarsa, bir koalisyonun reformları sürdürebileceğini ifade ediyor. Bunun da yakın çevre, daha geniş AB, ortak üyeler ve daha gevşek bir siyasi topluluğu içeren dört kademeli bir Avrupa entegrasyonuna yol açabileceği kaydediliyor.

Rusyanın Ukraynaya açtığı savaş sonrası Balkanlar ve Doğu Avrupadan yeni üyelerin birliğe katılımının hızlanabileceği belirtiliyor.

Moldova ile birlikte geçen yıl adaylık başvurusu yapan Ukrayna, 2023 yılı bitmeden katılım müzakerelerine başlamak için Brükselden yeşil ışık almayı umuyor.

Kievin üyeliği kabul edilirse, 40 milyondan fazla nüfusa sahip Ukrayna, bu anlamda ABnin beşinci büyük üyesi olacak.

Doğu Avrupadaki AB üyeleri, Ukraynanın birliğe katılması için seslerini yükseltiyor.

Son güncelleme: 08:39 20.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı