• Turkhane Logo

Almanya üzerindeki Leopard 2 baskısı artıyor

Almanya'da savunma bakanlığını üstlenecek Pistorious, Ukrayna'ya Leopard 2 sevkiyatı konusunda şimdiden baskı altında. Dünyanın en etkin silahlarından olan tankların sevkiyatı için Berlin'in onayı bekleniyor.

10:30 19 Ocak 2023 Perşembe
Almanya üzerindeki Leopard 2 baskısı artıyor
Almanya'da savunma bakanlığını üstlenecek Pistorious, Ukrayna'ya Leopard 2 sevkiyatı konusunda şimdiden baskı altında. Dünyanın en etkin silahlarından olan tankların sevkiyatı için Berlin'in onayı bekleniyor.

Almanyada istifa eden Savunma Bakanı Christine Lambrechtten boşalan koltuğa oturmaya hazırlanan Boris Pistorius Ukraynaya gönderilecek silahlar konusunda şimdiden baskı altında. Sosyal Demokrat Partili (SPD) siyasetçiye özellikle koalisyon ortağı Yeşillerden Rusyaya karşı savaşan Ukraynaya muharebe tanklarının yollanması konusunda ısrarlı çağrılar geliyor.

Yeşiller partisinin Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Agnieszka Brugger, Marder (Sansar) tipi tankların sevkiyatının onaylandığına dikkat çekerek, bu onayı verenin Leopard tipi muharebe tanklarını da ülkeye gönderebileceğini savundu.

Yeşiller partisini Eş Başkanı Omid Nouripour da, Salı akşamı Welt kanalına yaptığı açıklamada, Yeşillerin Ukraynaya muharebe tankları gönderilmesinden yana olduğunu, Ordunun envanterinin de bu konuda tabu olmaması gerektiğini belirtti.

Ukrayna da talebini tekrarladı
Kiev de Almanyadan daha fazla yardım talebini yineledi. T-online haber portalına konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andriy Melnik, yeni Savunma Bakanı Pistoriusun selefinden daha kararlı ve hızlı bir biçimde hareket etmesini beklediklerini dile getirdi. Melnik, Almanyanın Ukraynaya muharebe tankları, savaş uçakları, savaş gemileri, çoklu roketatar, uçaksavar ve yeterince cephane göndermesinin elzem olduğunu ifade etti.

Sevkiyat için Berlinden onay bekleniyor
Perşembe günü yemin ederek göreve başlayacak olan Pistoriusun Cuma günü de Rheinland Pfalz eyaletindeki Ramstein Amerikan hava üssünde ABDnin öncülüğünde düzenlenecek Ukraynaya yardım toplantısına katılması bekleniyor. Bu toplantıda, Batılı müttefiklerin Ukraynaya askeri desteği ele alınacak. Bu kapsamda, Leopard 2 tipi tankların Ukraynaya gönderilmesi konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Almanya, Ukraynaya tank sevkiyatı konusunda kritik bir öneme sahip. Tankların Almanya yapımı olması nedeniyle, diğer ülkelerin sevkiyatı da Berlinin onayına tabi.

Aralarında Finlandiya ve Polonyanın da olduğu Avrupalı müttefikler, Ukraynaya bu silahları göndermeye hazır olduklarını ve Almanyanın onayını beklediklerini ifade etmişti.

Tanklar, Ukraynada işgal edilen bölgelerin geri alınması için büyük bir öneme sahip. Kiev, dünyadaki en etkin silahlardan biri kabul edilen Leopard 2lerle son dönemde durağan bir hal alan savaşta önemli bir avantaj sağlamayı hedefliyor.

Scholz geri adım atacak mı?
Leopard 2lerin sevkiyatına uzun süredir karşı çıkan Almanya Başbakanı Olaf Scholz üzerindeki baskı da artıyor. Scholzun ABD Başkanı Joe Biden ile Salı günü yaptığı telefon görüşmesinde de bu konu ele alındı. Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Biden ve Scholzun Ukraynaya destek konusunu ele aldığı belirtti. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit da, iki liderin bu desteğin sürdürülebilir, etkin ve yakın biçimde koordine edilmesi konusunda mutabık kaldığını kaydetti. Scholz daha önce de Bloomberge verdiği röportajda Ukraynaya verdikleri desteğe gerekli olduğu sürece mümkün olan tüm yollardan devam edeceklerini dile getirmişti. Scholz, NATO müttefiklerinin Rusya ile doğrudan çatışmaya girmekten kaçınması gerektiğini de tekrarlamıştı. Scholz, Ukraynaya silah sevkiyatının sürmesi konusunda da Hiçbir zaman tek başımıza hareket etmeyeceğiz, bunun gibi zor bir durumda gereken bu ifadelerini kullanmıştı.

Son güncelleme: 10:30 19.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı