• Turkhane Logo

Almanya Türkiye'deki seçimleri yakından takip ediyor: "Erdoğan'ın sistemi tükendi"

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde SPD'den

16:01 11 Nisan 2023 Salı
Almanya Türkiye'deki seçimleri yakından takip ediyor:
Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde SPD'den

DW Türkçede yer alan habere göre Türkiyede 14 Mayısta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerine geri sayım sürerken Almanyada da süreç dış politik ve iç politik yansımaları açısından yakından takip ediliyor.

Almanyada iktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Partiden (SPD) Aydan Özoğuz, seçimler sonrasında bir iktidar değişikliğinin ikili ilişkilere de olumlu yansıyabileceğini söyledi. Federal Meclis başkan vekillerinden Özoğuz, Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlunun mevcut Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden geri dönülmesi ve daha fazla demokrasi vaadine atıfta bulunarak Bu, Türkiye ile iş birliğini tabii ki iyileştirecektir dedi.
Kamu yayıncılık kuruluşu ARDye konuşan Özoğuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın yürürlüğe koyduğu başkanlık sisteminden geri dönülmesinin Almanya ve ABde de memnuniyetle karşılanacağını belirterek son dönemde tanık olunan sert üslubun Almanya-Türkiye ilişkileri açısından iyi olmadığını kaydetti.

Almanyada yaşayan ve seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olan 1,5 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının geçmişte çoğunlukla Erdoğana oy verdiğini belirten Özoğuz, ancak seçmenlerin sadece yarısının sandık başına gittiğine de işaret etti. SPDli politikacı, bu sefer seçimlerin daha çekişmeli geçeceğinin görüldüğünü belirterek katılımda artış olup olmayacağını kendisinin de merakla beklediğini ifade etti.
ESKİ BÜYÜKELÇİ: ERDOĞANIN SİSTEMİ TÜKENDİTürkiye ile Almanya arasındaki kriz yıllarında Ankarada büyükelçilik yapan ve 2015-2020 yılları arasındaki görev döneminde en az 20 kez Türk Dışişlerine çağrılan Martin Erdmann da Türkiyedeki seçimlerle ilgili Welt gazetesine açıklamalarda bulundu. Emekli büyükelçi, seçimlerin sonucundan bağımsız olarak Erdoğanın politikalarının geleceğinin olmadığını belirterek Erdoğanın sistemi tarih olmuştur diye konuştu.
Cumhurbaşkanının işlemeyen bir tek adam egemenliğinin başında bulunduğunu kaydeden Erdmann, ülkenin yararı açısından halkın sandıkta bu gidişata dur demesi ve muhalefetin ortak adayını seçmesini ummaktan başka bir yol olmadığını söyledi.
GÜLER: SEÇİM KAMPANYALARI ENTEGRASYONA ZARAR VERİYORHristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi milletvekili Serap Güler ise Türkiyedeki iktidarın seçim kampanyalarının Almanyadaki Türk vatandaşlarının entegrasyonuna zarar verdiği uyarısı yaptı. AKPlilerin kutuplaştırıcı seçim kampanyalarının, Almanyada yaşayan Türklerde, Almanyanın değil Türkiyenin bir parçası oldukları hissini güçlendirdiğini belirten Güler, bunun da entegrasyon çabalarını boşa çıkardığını kaydetti.
Seçimlerden önceki üç ay boyunca Almanyada Türk politikacıların resmi seçim kampanyası düzenlemesi yasaklanmıştı. Güler, buna rağmen AKP destekçilerinin dernek ve kuruluşlar aracılığıyla AKP için kampanya yaptığını belirterek Almanyadaki yetkili makamların verilen izinlerde daha dikkatli olması çağrısında bulundu.

Son güncelleme: 16:01 11.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı