• Turkhane Logo

Almanya Leopard'ları verecek mi?

ABD'nin Almanya'daki hava üssü Ramstein'daki toplantıda Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımlar konuşulacak. Gözler, Almanya'nın Leopard tanklarının sevkiyatına onay verip vermeyeceğinde.

09:58 20 Ocak 2023 Cuma
Almanya Leopard'ları verecek mi?
ABD'nin Almanya'daki hava üssü Ramstein'daki toplantıda Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımlar konuşulacak. Gözler, Almanya'nın Leopard tanklarının sevkiyatına onay verip vermeyeceğinde.

Ukrayna Savunma Temas Grubu ülkeleri, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austinin çağrısıyla bugün ABDnin Almanyadaki Ramstein Hava Üssünde bir araya geliyor. Çeşitli ülkelerden 50den fazla savunma bakanı ve üst düzey askeri yetkilinin katılması beklenen toplantının gündeminde Ukraynaya bundan sonra yapılacak askeri yardımlar var.

Toplantı öncesinde 11 Avrupa ülkesi (Estonya, İngiltere, Polonya, Letonya, Litvanya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Hollanda, Slovakya ve İspanya) ortak bir bildiri yayınlayarak Ukraynaya savaş tankı, ağır top, hava savunma silahları, helikopter, cephane ve piyade saldırı araçları yollama taahhüdünde bulundu. Ancak bu ülkelerden Almanyanın Ukraynaya Alman yapımı Leopard 2 tanklarınn gönderilmesine izin verip vermeyeceği toplantı öncesinde belirsizliğini koruyor. Başbakan Olaf Scholz ile Savunma Bakanı Boris Pistorius üzerindeki uluslararası baskı ise Ramsteindaki zirve öncesinde sürekli artıyor.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, zirve öncesinde Berlinin Ukraynaya Leopard 2 tankı sevkiyatlarına yeşil ışık yakıp yakmayacağı konusunda kötümser bir görünüm çizdi. Morawiecki Ölçülü derecede şüpheciyim zira Almanlar bundan Şeytanın kutsal sudan kaçındığı gibi kaçınıyor diye konuştu.

Zelenskiyden Berline çağrı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Alman televizyonu ARDye verdiği mülakatta Berline bir kez daha Leopard 2 tanklarını gönderme çağrısı yaptı. Leopard tankınız varsa o zaman bize verin diyen Zelenskiy, Ukraynanın kendisini savunmak istediğini Rusyaya saldırmak gibi bir niyeti olmadığını söyledi. Almanyanın tek başına hareket etmeme tutumunu eleştiren Zelenskiy, Zaman pazarlık zamanı değil, zaman hayatta kalma zamanı. Hayatta kalmak zorundayız dedi. Batının bir altı ay daha konuyu tartışabileceğini söyleyen Zelenskiy Ukraynada her gün insanların öldüğünü belirtti.
Berlin: Tek başına hareket etmeyeceğiz

Almanya Savunma Bakanı Pistorius ise Ukraynaya Leopard 2 tankı gönderme konusunda Almanyanın tek başına hareket etmeyeceğini tekrarladı. Pistorius, RTL televizyonuna yaptığı açıklamada Bunun hayata geçip geçmeyeceğini beklemek gerekiyor. ABD başta olmak üzere transatlantik ortaklarımızla müzakere halindeyiz dedi. Pistorius Diğer durumlarda daha önce de yaptığımız gibi konu, tek başına hareket etmemek diye konuştu.
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andriy Melnik ise Alman hükümetinin Leopard 2 tanklarının sevkiyatı konusunda güçlü bir koalisyon oluşturması gerektiğini söyledi. Ukraynalılar Ramstein zirvesinde, en modern silah sistemlerinin gönderilmesi konusunda gerçek bir kırılma bekliyor diyen Melnik, Ramstein buluşmasında Alman hükümetine yönelik en büyük rica ise Leopard tanklarının gönderilmesi konusundaki blokajinı sadece kaldırması değil aynı zamanda da Ukrayna için güçlü bir tank koalisyonu oluşturması ifadelerini kullandı.

Melnik, Almanyanın tankın üreticisi ülke olarak sadece Finlandiya ve Polonya gibi ülkelerin sevkiyatlarına onay vermekle kalmaması gerektiğini kendisinin de tank göndermesi gerektiğini belirtti.

Alman medyasında yer alan haberlerde Başbakan Scholzün Leopard 2 tanklarının sevkiyatı için bir ön koşul ileri sürdüğü belirtilmişti. Reuters haber ajansı, Amerikan Wall Street Journal ve Alman Süddeutsche Zeitung ve Bild gazetelerine göre Scholz Alman tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesi için ABDnin Abrams muharebe tanklarını Ukrayna’ya vermesini şart koşuyor. Gazetelerin haberlerinde, Almanya Başbakanı’nın bu şartını geçen günlerde birçok muhatabına ilettiği belirtildi.

Son güncelleme: 09:58 20.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı