• Turkhane Logo

Almanya ile Ukrayna arasında miğfer krizi: 'Bundan sonra yastık mı yollayacaklar?'

ABD ve İngiltere'nin silah gönderdiği Ukrayna'ya Almanya'dan 5 bin miğfer yollanması 'kriz' yarattı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Berlin'in kararını yetersiz bularak "Bu bir şaka" dedi.

13:00 27 Ocak 2022 Perşembe
Almanya ile Ukrayna arasında miğfer krizi: 'Bundan sonra yastık mı yollayacaklar?'
ABD ve İngiltere'nin silah gönderdiği Ukrayna'ya Almanya'dan 5 bin miğfer yollanması 'kriz' yarattı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Berlin'in kararını yetersiz bularak "Bu bir şaka" dedi.


Rusyanın Ukraynayı işgal edeceği iddiasında ısrar eden Batı ülkeleri Kieve silah göndermeye devam ederken, Almanyada yeni hükümetin 5 bin miğfer gönderme kararı alması ufak çaplı bir kriz yarattı. Kievin uzun yıllar Almanyada yaşamış eski bir boksör olan belediye başkanı Vitali Klitschko, Almanya bundan sonra nasıl bir destek verecek? Yastık mı yollayacak? dedi.

KRİZ BÖLGELERİNE ÖLDÜRÜCÜ SİLAH GÖNDERMEME KARARI ALDIK


Almanyanın Ukraynaya 5 bin miğfer gönderme kararı, Savunma Bakanı Christine Lambrecht tarafından açıklandı. Lambrecht, İngiliz mevkidaşı Ben Wallace ile ortak basın toplantısında, Almanya hükümeti kriz bölgelerine öldürücü silahlar göndermeme kararı aldı çünkü durumu alevlendirmek istemiyoruz, başka şekillerde katkıda bulunmak istiyoruz dedi. Kievden gelen askeri ekipman talebine yanıt verdiklerini belirten Lambrecht, Almanyanın ayrıca Ukraynadaki bir sahra hastanesine yardım gönderdiğini ve hâlâ barışçıl bir çözüm amaçladığını vurguladı. 

SİLAH YOLLAYAN İNGİLTERE: YARGILAMIYORUZ

ABDyle birlikte Ukraynaya son günlerde silah gönderimini hızlandıran İngilterenin Savunma Bakanı Wallace ise bu sözler üzerine, başkalarının kararlarını yargılamadıklarını söyledi. Wallace, İngilterenin, Ukraynalıların taktiksel savunma amaçlı silah yardımına ihtiyaç duyduğuna dair bir pozisyon aldığı açık. Fakat başka ülkelerin kararlarını yargılamıyoruz dedi.

Normandiya Dörtlüsü üzerinden barış sürecini canlandırmaya çalışan ve Vladimir Putinin Ukraynayı işgal edeceğine inanmadığını söylediği için deniz kuvvetleri komutanının istifasına sahne olan Almanyanın bu kararı, Kievde hoş karşılanmadı. Eski bir dünya ağır sıklet boks şampiyonu olan ve uzun süre Almanyada yaşamış Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, bu kararı karşısında söyleyecek bir şey bulamadığı bir şaka olarak niteledi.

BUNDAN SONRA YASTIK MI YOLLAYACAKLAR?

Bild gazetesine konuşan Klitschko, Almanya hükümetinin davranışı karşısında söyleyecek bir şey bulamıyorum. Savunma Bakanlığı, bizim her an Ukraynada yeni bir istila başlatabilecek, mükemmel ekipmanlara sahip Rus güçleriyle karşı karşıya olduğumuzun farkına varmadığı ortada. Almanya bundan sonra ne yollayacak? Yastık mı? dedi.

BERLİN BÜYÜKELÇİSİNDEN AÇIKÇA SİLAH YARDIMI ÇAĞRISI

Ukraynanın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk de miğfer yollama kararını sembolik bir jest olarak niteleyip, Ukrayna askerlerinin en acil ihtiyaç duyduğu şeyin miğfer olmadığını söyledi. Melnyk, Düşünce biçiminde en azından bir değişim gördüğümüz için memnunuz. Fakat en çok ihtiyaç duyduğumuz şey savunma silahları dedi.

Son güncelleme: 13:00 27.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı