• Turkhane Logo

Almanya DİTİB baskısını artırıyor: Bağımsız olun

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB), Türkiye ile Almanya arasında önemli bir sorun olma özelliğini sürdürüyor.

21:55 19 Ocak 2019 Cumartesi
Almanya DİTİB baskısını artırıyor: Bağımsız olun
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB), Türkiye ile Almanya arasında önemli bir sorun olma özelliğini sürdürüyor.




DİTİB, Ankaranın siyasi uzantısı gibi faaliyet göstermesi ve Alman hükümetini rahatsız edici adımlar atması eleştirileri nedeniyle hem Alman siyaseti hem de istihbaratının yakın takibinde olan bir kurum.


Bazı Alman siyasetçiler, geçen hafta yeni bir başlangıç duyurusunda bulunan DİTİBe, Ankaranın siyasi etkisinden kurtul çağrısı yaptı. 

DW Türkçenin haberine göre, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) iç politika sözcüsü Christoph de Vries, DİTİBe karşı daha sert bir tutum izlenmesini talep etti. Almanya Yazı İşleri Ağına konuşan De Vries, DİTİBin hala Türkiyedeki Diyanet İşleri Başkanlığının Almanya ayağı olduğunu ve personel, örgütsel yapı ile finansal açıdan iplerinin Ankaranın elinde bulunduğunu söyledi.

Türkiye hükümetine sadık bir kuruluşun, Almanyanın parçası olamayacağını ifade eden Vries, bu yönde düşünen tek siyasetçi değil. 

Benzer şekilde, Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) Eyalet Başbakanı Armin Laschet de DİTİBe Ankaranın siyasi etkisinden bağımsız hale gelme çağrısı yaptı. Kölner Stadt Anzeiger gazetesine açıklamalarda bulunan Laschet, DİTİBin mevcut projeleri göz önünde bulundurulduğunda kurumsal düzeyde bir işbirliğinin mümkün olmadığını kaydetti. 

Yeşiller partisi eski eş başkanı Cem Özdemir de, DİTİBin faaliyetlerini yakından izleyen ve kuruma eleştiri yönelten isimlerden biri. Özdemir, DİTİBe, Ankaradan kopmasını sağlayacak bir başlangıç çağrısında bulundu.

Özdemir, DİTİBin, dini bir cemaat olarak tanınmaktan her zamankinden daha uzakta olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Son güncelleme: 21:55 19.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı