• Turkhane Logo

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ikinci kez Kiev'de

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock Kiev'de ülkesinin Ukrayna ile dayanışmasına vurgu yaparken, Ukrayna Almanya'dan daha fazla silah yardımı talep ediyor.

13:13 10 Eylül 2022 Cumartesi
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ikinci kez Kiev'de
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock Kiev'de ülkesinin Ukrayna ile dayanışmasına vurgu yaparken, Ukrayna Almanya'dan daha fazla silah yardımı talep ediyor.

DWnin haberine göre, Rusyanın saldırı savaşı esnasında ilk olarak geçen Mayıs ayında Ukraynaya giden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Cumartesi sabahı sürpriz bir ziyaretle başkent Kieve ulaşarak burada resmi temaslarına başladı. Baerbock Kievte yaptığı ilk açıklamada, ziyaretinin amacının, Almanyanın Ukraynaya gerekli olduğu sürece, silah sevkiyatı ve hem insani hem mali yardımlarla desteğini göstermek olduğunu dile getirdi.

Siyasi gözlemciler, Baerbockun Ukrayna ziyaretini Almanya kamuoyunda oluşmaya başlayan savaş yorgunluğuna karşı da bir mesaj olarak değerlendiriyor. Bakan Baerbock, bu konuya dair açıklamasında da, Putin, Ukraynanın acısını paylaşmaktan yorgun düşmemizi istiyor. Bu benim için çok açık ifadelerini kullandı. Toplumlarımızı yalanlarıyla bölebileceğini ve enerji tedariğindeki sıkıntılarla bize şantaj uygulayabileceğini sanıyor. Ayrıca bu acımasız saldırıya karşı ortak değerlerimizi savunma enerjimizi elimizden alabileceğini düşünüyor diyen Baerbock, Rusya Devlet Başkanının bu hesabının gerçekleşmemesi gerektiğini ve gerçekleşmeyeceğini dile getirdi. Baerbock sözlerine, Zira tüm Avrupa, Ukraynanın bizim barışçıl düzenimizi savunduğunu biliyor diyerek devam etti.

Özel trenle sehayat

Üçlü koalisyonun ortağı Yeşiller üyesi Annalena Baerbock, Polonyadan küçük bir delegasyonun da bulunduğu özel bir trenle, gece yolculuğunun ardından sabah saatlerinde Kieve ulaştı. Ukrayna hava sahası, savaşın başlangıcından bu yana hava trafiğine kapatılmış durumda. Başkent Kievde Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüşeceği bilinen Baerbockun ziyaretinin geri kalan kısmı, güvenlik zaafiyeti oluşmaması adına kamuoyuna önceden duyurulmadı.

Kievdeki açıklamasında, Ukrayna halkının altı ayı aşkın süredir Rus saldırganlara karşı koymaya çalıştığını vurgulayan Baerbock, Umut ve kaygı arasında geçen bu süre içinde Ukraynalıların, Almanyanın desteğine güvendiğini belirterek, Ben bugün Kieve, bize güvenmeye devam edebileceklerini göstermek için geldim dedi.    

Ukrayna Almanyadan tank istiyor
Ukrayna ziyareti esnasında görüşülücek konulara dair de bilgiler veren Alman Dışişleri Bakanı, mayınların temizlenmesine Almanyanın sunabileceği katkılar ve işlenen savaş suçlarının açığa çıkarılmasına yine ülkesinin sağlayabileceği katkıları gündeme getireceğini ifade etti. Ukrayna tarafının ise, daha önce olduğu gibi, Almanyadan ağır silah yardımı talebini yinelemesi bekleniyor.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, geçen hafta geldiği Berlinde Almanya Başbakanı Olaf Scholztan, ülkesine Alman Leopard-2 tipi tank gönderilmesini istemişti. Scholz ise Almanyanın hava savunma sistemleri ile toplara konsantre olduğunu ve bu konularda müttefiklerine danışmadan fevri davranmayacağını vurgulamıştı.

NATO üyesi hiçbir ülke şu ana dek Ukraynaya tank yardımında bulunmadı. 

Son güncelleme: 13:13 10.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı