• Turkhane Logo

Almanya birleşmenin 33. yıl dönümünü kutluyor

Almanya'da, Batı ve Doğu Almanya'nın birleşmesinin 33. yıl dönümü kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Steinmeier, iki Almanya'nın birleşmesinden bugüne kadar geçen süreye

08:55 04 Ekim 2023 Çarşamba
Almanya birleşmenin 33. yıl dönümünü kutluyor
Almanya'da, Batı ve Doğu Almanya'nın birleşmesinin 33. yıl dönümü kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Steinmeier, iki Almanya'nın birleşmesinden bugüne kadar geçen süreye

Almanyada Birleşme Kutlamalarına bu yıl Hamburg ev sahipliği yaptı - (03.10.2023)Fotoğraf: Jonas Walzberg/dpa/picture alliance
İkinci Dünya Savaşından sonra, Batı İttifakı içinde yer alan Federal Almanya Cumhuriyeti (BRD) ile Varşova Paktı üyesi Demokratik Almanya Cumhuriyetinin (DDR) resmen birleşmesinin 33. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Pazartesi akşamı ARD televizyonunda yayınlanan bir haber programına bağlanan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, iki Almanyanın birleşme sürecinde Batı tarafının kendini değiştirmeye yönelik bir gereksinim görmediğini ve bunun birleşme ile ilgili ikilemin bir parçası olduğunu ifade etti. Almanyanın birleşmesine dair, özeleştirel bir değerlendirmenin iyi olacağını belirten Steinmeier, kendisinin Almanyanın doğusunda çok şey öğrendiğini ve halkın o bölgede yaşayan kesiminin, Sadece maddi beklentiler içinde olmadığını, eşitlik hissini yaşamak istediklerini dile getirdi. 
Birleşmeye dair bazı dengesizliklerin varlığından söz eden Almanya Cumhurbaşkanı, geçmişte Batı Almanlar tarafından doğudakilere birçok kez, Siz yanlış bir hayat yaşadınız izlenimi verildiğini vurguladı.
Almanyada, her yıl farklı bir kentte yapılan Birleşme Kutlamalarının bu yılki adresi Hamburg. Etkinliklere ev sahipliği yapan Hamburg Eyalet Başbakanı Peter Tschentscher de konuşmasında, Batıda 1990dan sonra pek bir şey değişmezken, eski DDRnin halkı hem özel hem de iş hayatlarında, bazıları bugüne dek süren çok büyük çalkantılar, zorluklar ve dezavantajlarla karşı karşıya kaldı ifadelerini kullandı. Birleşmenin, tarihte bir dönüm noktası ve bir kilometre taşı olduğunu belirten Tschentscher, diğer yandan birleşmenin yükünün eşit paylaştırılmadığını aktardı.

Komünist bir rejimle yönetilen Doğu Almanyada, aylar öncesinden başlayan gösterilerin ardından, 9 Kasım 1989 tarihinde Berlin Duvarı yıkılmış ve 11 ay sonra iki Almanya birleşmişti.

Son güncelleme: 08:55 04.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı