• Turkhane Logo

Almanya 2018'de 'cari fazla' rekoru kırarak dünya birincisi oldu: Tam 294 milyar dolar!

Almanya, 2018'de 294 milyar dolar ile dünyada en yüksek ödemeler dengesi fazlası veren ülke oldu.

11:30 20 Şubat 2019 Çarşamba
Almanya 2018'de 'cari fazla' rekoru kırarak dünya birincisi oldu: Tam 294 milyar dolar!
Almanya, 2018'de 294 milyar dolar ile dünyada en yüksek ödemeler dengesi fazlası veren ülke oldu.

Almanya, geçen yıl 294 milyar dolar ile art arda üçüncü kez dünyada en yüksek ödemeler dengesi fazlası veren ülke oldu.

Merkezi Münihte bulunan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen yıl Almanyanın mal, hizmet ve yatırım akışını ölçen cari hesap fazlası, ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yüzde 7.4üne geriledi. Buna rağmen Almanya, 2018de 294 milyar dolar ile dünyada en yüksek ödemeler dengesi fazlası veren ülke oldu.
Almanyayı 173 milyar dolarla Japonya izlerken, Rusya 116 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. Japonyanın söz konusu cari fazlası GSYHsinin yüzde 3.5ine, Rusyanın cari fazlası ise GSYHsinin yüzde 7sine denk geldi.
Ifoya göre, dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD, geçen yıl 455 milyar dolarla dünyada cari açığı en yüksek ülke oldu. Söz konusu rakam, ülkenin yıllık GSYHsinin yüzde 2.3üne denk geliyor.
ABDNİN CARİ İŞLEMLER AÇIĞI 5 MİLYAR DOLAR ARTTI
Çine karşı yüksek ticaret açığını düşürmek için tarife savaşları başlatmasına rağmen, ABDnin cari işlemler açığının geçen yıl 5 milyar dolar artması dikkati çekti. Geçen yıl ABDnin Çine ihracatı önemli ölçüde azalırken, bu ülkeden ithalatı ise güçlü bir şekilde büyümeye devam etti.
Ifo verilerine göre, Çin artık en yüksek cari fazla veren ilk üç ülke arasında yer almıyor. Araştırmada, bunun nedeni olarak ülkenin 2025 strateji doğrultusunda makine ithalatına ağırlık vermesi gösterildi.
Rusya, ilk defa en çok cari fazlası olan ilk üç ülke arasında yer alırken, araştırmaya göre, Moskovanın geçen yıl ödemeler dengesi fazlasında gerçekleşen alışılmadık derecedeki büyük artış mal ticaretinden kaynaklandı. Ülkede, artan petrol ve doğal gaz fiyatlarından dolayı ihracat yükselirken, ithalat da durgunlaştı. Ifo araştırmasında, bu durum, Rus hükümetinin uzun vadede ithalat bağımlılığını azaltmayı amaçlayan çeşitli politikalarının bir sonucu olarak değerlendirildi.
IMF ve Avrupa Komisyonu uzun zamandır Almanyaya, küresel ekonomik dengesizlikleri azaltmak için, maaşları ve yatırımları yükselterek iç talebi artırma çağrısı yapıyordu. Yaklaşık son 8 yıldır, Almanyanın cari işlemler dengesinin GSYHsine oranı Avrupa Komisyonunun belirlediği yüzde 6 olan gösterge eşiğinin üzerinde seyrediyor.
Almanya Federal İstatistik Ofisini (Destatis) verilerine göre, ülkenin 2018 yılı mevsimsellik ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı yüzde 3 artarak 1 trilyon 317 miyar euro ile rekor kırdı. Ülkenin aynı dönemdeki ithalatı ise 1 trilyon 90 milyar euro oldu. Ülkenin dış ticaret fazlası ise 227 milyar 800 milyon euro seviyesinde gerçekleşti.

Son güncelleme: 11:30 20.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı