• Turkhane Logo

Almanların yüzde 82'si hükümetten memnun değil

Almanya'da iktidardaki koalisyonu oluşturan üç partinin toplam oyu yüzde 33'e düşerken sağ popülist AfD oy oranını yüzde 21'e yükseltti. Başbakan Scholz'a onay da yüzde 20'ye geriledi.

10:03 08 Aralık 2023 Cuma
Almanların yüzde 82'si hükümetten memnun değil
Almanya'da iktidardaki koalisyonu oluşturan üç partinin toplam oyu yüzde 33'e düşerken sağ popülist AfD oy oranını yüzde 21'e yükseltti. Başbakan Scholz'a onay da yüzde 20'ye geriledi.

Almanyada hükümeti oluşturan üç partinin toplam oy oranı, yapılan son ankette yüzde 33e geriledi. Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARDnin kamuoyu araştırma şirketi infratest dimapa yaptırdığı ankete göre, koalisyonun büyük ortağı Sosyal Demokrat Partinin (SPD) oy oranı Kasıma göre iki puan gerileyerek yüzde 14e düştü. Yeşiller oylarını bir puan artırarak yüzde 15e çıkarırken liberal Hür Demokrat Partinin (FDP) oyları yüzde 4te sabit kaldı.

SPDde kan kaybı devam ederken ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik oylarını iki puan artırarak yüzde 32 ile en büyük siyasi güç olmayı sürdürdü. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ise bir puanlık düşüşle yüzde 21e geriledi, ancak en güçlü ikinci siyasi parti konumunu korudu.

4-6 Aralık tarihlerinde bin 300 kişiyle yapılan ankette, katılımcılara hükümetten memnun olup olmadıkları da soruldu. SPD, Yeşiller ve FDPden oluşan koalisyondan memnun olanların oranı yüzde 17de kaldı. Hükümetten hoşnut olmayanların oranı ise Kasıma göre altı puan artarak yüzde 82ye yükseldi. Böylece infratest dimap şirketinin anket tarihinde bir federal hükümetle ilgili 2010 yılından sonra kaydedilen en düşük sonuç çıkmış oldu.

Başbakan Scholza destek eriyor
SPDli Başbakan Olaf Scholzdan memnun olanların oranı da şimdiye kadarki en düşük seviyeye geriledi. Scholzun yaptığı işlerden memnun olduğunu belirtenlerin oranı sekiz puanlık düşüşle yüzde 20ye geriledi.

Scholzun Başbakanlık görevine uygun olduğunu düşünenlerin oranı da 20 puan birden azalarak yüzde 27 olarak kaydedildi. Bu da infratest dimap anketlerinin başladığı 1997den bu yana bir Başbakanın karşılaştığı en düşük oran olarak kayıtlara geçti.

Scholzun özellikleriyle ilgili sunulan seçeneklerden ihtiyatlı, dikkatli ifadesini yüzde 48lik kesim onaylarken iyi bir kriz yöneticisi olduğunu düşünenlerin oranı 14 puan gerileyerek yüzde 23e düştü. Başbakan Scholzun iletişim tarzını ikna edici bulanların oranı ise yüzde 12de kaldı.

Son güncelleme: 10:03 08.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı