• Turkhane Logo

Alman siyasetçilerden DİTİB’e değişim çağrısı: İşbirliğine son verilmeli!

Birçok Alman siyasetçi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonunda ziyaret ettiği Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) izlediği çizgiyi değiştirmesi çağrısında bulundu.

15:04 01 Ekim 2018 Pazartesi
Alman siyasetçilerden DİTİB’e değişim çağrısı: İşbirliğine son verilmeli!
Birçok Alman siyasetçi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonunda ziyaret ettiği Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) izlediği çizgiyi değiştirmesi çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın geçen cumartesi günü ziyaret ettiği Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Kölndeki Merkez Camiinin açılış töreni ve DİTİBin Anayasayı Koruma Teşkilatının yakın takibinde olması sebebiyle yine gündemde. 

30 milyon euroya mal olan, bin 100 kişilik kapasiteye sahip caminin resmi açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Açılışa Alman siyasetçiler katılmazken, DİTİB yönetiminin sunduğu güvenlik taslağındaki eksiklikler nedeniyle cami önünde yapılması planlanan büyük açılış etkinliğine izin verilmedi. Köln Belediyesi açılışın sadece cami içinde sınırlı sayıda ziyaretçinin katılımıyla yapılmasına izin verdi. Etkinlik sebebiyle Kölnde hem Erdoğanı destekleyenler hem de eleştirenler gösteriler düzenledi.

Rothdan açılış törenine eleştiri


Almanyanın Avrupa ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, DİTİB Merkez Camiinin açılışıyla ilgili olarak, Caminin açılış töreni bütün destekçilere bir darbeydi. DİTİB sorumsuz ve saygısızca davrandı. Buna rağmen bu caminin inşa edilmesi doğruydu. Ancak cami AB ve Almanya değerlerini tanıyan, kabul eden bir ibadethane olmak zorunda ifadesine yer verdi.

Caminin resmi açılış törenine katılmayan Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker Kölner Stadt-Anzeiger gazetesine verdiği demeçte, DİTİBin toplumla yeniden sağlam bir bağ inşa etmek zorunda olduğunu söyledi. DİTİB yönetimi ile danışma kurulu arasında birçok noktada ilişkilerin tamamen kopmuş göründüğünü söyleyen Reker, DİTİB her halükarda harekete geçip, birlikte çalışmak zorunda. Belki de bütün bu hayal kırıklığına yol açan gelişme bir dönüm noktası olur. Ve bu dönüm hoktası da yeni bir diyaloğun başlangıcı olur dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu İçişleri Sözcüsü Burkhard Lischka Die Welt gazetesine verdiği demeçte, DİTİB Erdoğanın Almanyadaki sadık dış şubesi ifadesini kullandı. DİTİBin Almanyadaki hükümet muhaliflerini itaatkar biçimde Türkiyeye ihbar ettiğine yönelik önemli ipuçları olduğunu belirten Lischka, Anayasayı Koruma Teşkilatının DİTİBin izlenmesinin gerekli olup olmadığını titizlikle incelemesi gerekli ve belki de kaçınılmaz dedi.

Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) Meclis Grubu iç politika sözcüsü Mathias Middelberg de Die Welt gazetesine verdiği demeçte, DİTİBin çalışmalarında değişiklik yapması gerektiğini belirtti. Middelberg, Dini bir organizasyon olarak değil, otokrat bir Cumhurbaşkanının siyasi kolu olarak davranıp, çatısı altında Erdoğana muhaliflere yönelik casusluk faaliyetleri yürütülebiliyorsa, o zaman gelecekte bizim işbirliği yaptığımız bir partner olamaz dedi.

Dağdelen: DİTİBle işbirliğine son verilmeli

Sol Parti Meclis Grup Başkan Yardımcısı Sevim Dağdelen de DİTİBi eleştirdi. Dağdelen, DİTİB Erdoğanın Almanyada İslamcı propaganda aracına dönüştü. Hem hükümet hem de eyaletler artık DİTİBe desteklerini ve işbirliğini sonlandırmak zorunda dedi.

Almanya için Alternatif (AfD) Meclis iç politika sözcüsü Gottfried Curio DİTİBe, Almanyadaki İslami paralel toplumları güçlendirip, sağlamlaştırdığı suçlamasında bulundu.

Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu eski Devlet Bakanı Aydan Özoğuz Türk hükümetinin DİTİB üzerinde uzun süre söz hakkına sahip olamayacağını söyledi. Özoğuz, Bunu kıramazsak, işte o zaman DİTİB herkesin yüzde yüz güvendiği bir yer olamaz dedi.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Müsteşarı Serap Güler ise Kölner Stadt-Anzeigere yaptığı açıklamada, DİTİBle yapıcı diyaloğa dönülmesi çağrısında bulundu.

Alman medyasında kısa bir süre önce Anayasayı Koruma Teşkilatının DİTİBin izlenmesi konusunu gündemine aldığına dair haberler çıkmıştı. DİTİBe bağlı camilerde görev yapan bazı imamların, Gülen yapılanmasına yakın olduğundan şüphe edilen kişiler hakkında Ankaraya rapor gönderdiği yönündeki iddialar Almanyada tepkiyle karşılanmıştı. Almanyada DİTİB’e bağlı 900den fazla cami bulunuyor.



 

Son güncelleme: 15:04 01.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı