• Turkhane Logo

Alman Savcılığı: Çeçen Komutan Berlin'de Rusya'nın talimatıyla öldürüldü

Alman Federal Başsavcılığı, eski Çeçen komutan Zelimhan Hangoşvili'nin cinayet emrinin Rus hükümetinden geldiğini öne sürdü.

11:00 19 Haziran 2020 Cuma
Alman Savcılığı: Çeçen Komutan Berlin'de Rusya'nın talimatıyla öldürüldü
Alman Federal Başsavcılığı, eski Çeçen komutan Zelimhan Hangoşvili'nin cinayet emrinin Rus hükümetinden geldiğini öne sürdü.

O dönem Tornike Kavtaraşvili adıyla Almanyada yaşayan eski muhalif komutan, geçen yılın Ağustos ayında Berlinde gündüz vakti bir parkta Rus vatandaşı Vadim K. tarafından öldürülmüştü.

Alman Federal Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Vadim K’nın, adam öldürmekle ve silah yasalarını ihlal etmekle suçlandığı belirtildi.
Başsavcılığın iddianamesinde, Rusya Federasyonunun merkezi hükümetinin kurumları, 18 Temmuz 2018 tarihinden önce tam belirlenmeyen bir zamanda zanlıya Çeçen kökenli Gürcü vatandaşı Kavtaraşviliyi ortadan kaldırılma talimatı verdi ifadesi kullanıldı.
Eski Çeçen komutan Hangoşvili neden öldürüldü?
Almanya’da 2016 sonundan itibaren mülteci olarak yaşayan Kavtaraşvilinin, Rus merkezi hükümetinin yanı sıra Çeçenistan ve İnguşetya hükümetleri ile Rus yanlısı Gürcü hükümeti aleyhtarı olduğu belirtilen iddianamede, bu sebeple bu kişinin öldürülmesi talimatı verildiği kaydedildi.
İddianamede, Kavtaraşvilinin 2000-2004 yıllarında Çeçenistan savaşında bir Çeçen grubun lideri olduğu ve Rusya’ya karşı mücadele ettiği, 2008’de Gürcistan hükümetinin talimatıyla Güney Osetya’yı savunma amaçlı bir gönüllüler birliğini oluşturduğu ancak Gürcü-Rus savaşındaki barış sürecinin ardından bu grubun faaliyette bulunmadığı ifade edildi.
İddianamede Rus makamlarının Kavtaraşvili terörist olarak ilan ettiği bilgisi paylaşıldı.
Almanya, cinayet şüphesiyle Berlindeki 2 Rus diplomatı sınır dışı etti
Berlin’de, 23 Ağustos 2019 tarihinde Tiergarten Parkı’nda öldürülen Kavtaraşvilinin katil zanlısı Vadim K. aynı gün gözaltına alınmış, 24 Ağustos’ta da tutuklanmıştı.
Cinayet sebebiyle Almanya ile Rusya arasında diplomatik gerginlik yaşanmış, Almanya iki Rus diplomatı, ardından da Rusya iki Alman diplomatı sınır dışı etmişti.

Son güncelleme: 11:00 19.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı