• Turkhane Logo

Alman meclisinden Afrin raporu: Silah ticareti uluslararası hukuka uygun

Afrin operasyonu sırasında Alman Leopard-2 tanklarının kullanılması Almanya'da tartışma yaratmış, medya ve muhalefet tarafından hükümetin hedef alınmasına neden olmuştu.

01:05 14 Şubat 2018 Çarşamba
Alman meclisinden Afrin raporu: Silah ticareti uluslararası hukuka uygun
Afrin operasyonu sırasında Alman Leopard-2 tanklarının kullanılması Almanya'da tartışma yaratmış, medya ve muhalefet tarafından hükümetin hedef alınmasına neden olmuştu.

Almanyada Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi tarafından Türkiyeyle yapılan silah ticaretinin hukuka uygunluğu ve Türkiyenin Afrine düzenlediği askeri operasyonu değerlendirmeye alan iki farklı bilirkişi raporu hazırlandı.

Raporlar, Sol Parti kalkınma politikaları sözcüsü Helin Evrim Sommerin başvurusu üzerine hazırlandı.Salı günü kamuoyuna yansıyan raporların ilkinde Türkiyeye yapılan tank ihracatının şu anki verilere göre uluslararası hukuku ihlal etmediği belirtiliyor. Rapora göre Türkiyeye yapılan silah ihracatı, AB hukukuna uygun.
Raporda, söz konusu ticari işlemlerin hayata geçtiği tarih olan 2005 yılında ABnin silah ticaretiyle ilgili herhangi bir ortak tutumu olmadığı ifade ediliyor. Bu nedenle de AB hukukunun bir değerlendirme standardı teşkil edemeyeceği vurgulanıyor.


Diğer rapor ise Türkiyenin Afrine düzenlediği harekatın uluslararası hukuka uygunluğunu ele alıyor. Bu raporda ise bu konudaki tartışmanın şimdiye kadar açığa kavuşturulmadığı kaydediliyor.
Belgede Türkiyenin askeri operasyonuna ilişkin çok sayıda pratik ve hukuki sorunun cevapsız olduğu ve bu nedenle olaylarla ilgili güvenilir bir değerlendirmenin söz konusu olmadığı belirtiliyor.
DW Türkçede yer alan habere göre Alman hükümeti şu ana kadar, Türkiyenin düzenlediği harekatı uluslararası hukuka uygunluk noktasında nasıl gördüğüyle ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştı.

Her iki bilirkişi raporunun da hazırlanmasına öncülük eden Sol Partili Helin Evrim Sommer ise raporlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, Alman hükümetinin Türkiyeyle yapılacak silah ticaretinden ötürü en azından gelecekte sorumlu tutulabileceğini söylüyor. Sommer daha önce yaptığı açıklamada, Türkiyenin NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunmuştu.

Salı günü Tagesschauda yer alan haberde ise Türk ve Alman dışişleri bakanlarının 6 Ocaktaki görüşmesinden üç gün sonra Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall ile Türk BMC şirketi arasında Leopard 2 tanklarının modernizasyonu konusunda anlaşma imzalandığı iddia ediliyordu. İddiaya ilişkin ise taraflar herhangi bir açıklamada bulunmadı.
 

Son güncelleme: 01:05 14.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı