• Turkhane Logo

Alman meclisindeki "köstebek" aranıyor

Almanya, Taurus tipi füzelerin Ukrayna'ya konuşlandırılmasına ilişkin Federal Meclis'te yapılan gizli toplantıyı kimin basına sızdırdığını tartışıyor. Sızdıran kişinin vatana ihanetle yargılanması söz konusu.

22:26 18 Mart 2024 Pazartesi
Alman meclisindeki
Almanya, Taurus tipi füzelerin Ukrayna'ya konuşlandırılmasına ilişkin Federal Meclis'te yapılan gizli toplantıyı kimin basına sızdırdığını tartışıyor. Sızdıran kişinin vatana ihanetle yargılanması söz konusu.

DW Türkçede yer alan habere göre Almanyada Federal Meclis Savunma Komisyonunda Alman yapımı Taurus tipi uzun menzilli füzelerin Ukraynaya konuşlandırılıp konuşlandırılamayacağına ilişkin düzenlenen gizli oturumun geçen hafta basına sızmasının yankıları sürüyor. Gizli görüşmenin ayrıntılarının t-online adlı haber portalına yansımasının ardından, sızdıran kişinin tespit edilmesi için yargının da yakında devreye girmesi bekleniyor. Alman basınında yer alan haberlere göre gizli toplantının katılımcı sayısı 105.

Toplantıyı düzenleyen Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Federal Meclis Başkanı Baerbel Basa geçen Cuma günü gönderdiği mektupta zan altında olan bu kişilerle ilgili ihanet suçlamasıyla cezai soruşturma başlatılatılabilmesi için izin istedi. Alman kamu yayıncısı ARD de meclis kaynaklarına dayandırdığı haberinde Meclis Başkanı Basın olayın açıklığa kavuşturulması için soruşturma izni vereceği bilgisini paylaştı.

Rheinische Post gazetesinin haberine göre Strack-Zimmermann, mektubunda Savunma Komisyonu toplantısına aralarında federal hükümet ve eyalet temsilciliklerinden çok sayıda temsilcinin de bulunduğu yaklaşık 105 kişinin katıldığını vurguladı. Komisyon Başkanı, bilginin meclis içinden aktarılmamış olabileceğini, ancak bununla birlikte gerçeklerin açıklığa kavuşturulması için soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti.

Meclis Başkanından Komisyon Başkanına eleştiri

Öte yandan Meclis Başkanı Bas, bugün Welt gazetesine yaptığı açıklamada bilgi sızıntısı nedeniyle soruşturma izni isteyen Komisyon Başkanı Strack-Zimmermannı eleştirdi.

Gizli toplantılarda katılımcı sayısının küçük tutulması gerektiğini ve bu konuda komisyon başkanları ile mutabık kaldıklarını belirten Bas, Bu toplantıya eğer duyduğum gibi 105 kişi katıldıysa, bu durumda ben Başkanın buna nasıl izin verdiğini merak ediyorum dedi.
Gizli toplantı neden düzenlendi?

Füzelerle ilgili bilgi paylaşımı yapılan toplantı, Mart ayı başında Rusyanın Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna savaşı ile ilgili görüşmesinin ses kaydını yayınlaması üzerine düzenlenmişti. Ses kaydında Alman subayların Kerç Köprüsünün bombalanması gibi senaryolar üzerinde konuştuğu iddia ediliyordu.

Haber portalı t-onlinea sızan bilgilerde ise gizli komisyon toplantısında Alman Ordusu Başmüfettişi Carsten Breuerin füzelere ilişkin verdiği teknik ve operasyonel ayrıntılar yer aldı. Toplantıda bu füzelerin Ukraynaya konuşlandırılması durumunda Alman ordusunun operasyonel kapasitesine olumsuz etki edeceği görüşünün dile getirildiği belirtiliyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 500 kilometre menzili bulunan Taurus tipi füzelerin Ukraynaya gönderilmesineAlmanyanın savaşa dahil olma tehlikesini gerekçe göstererek karşı çıkmıştı. Scholzun bu tutumu da Almanyada tartışmalara neden olmuştu.

Son güncelleme: 22:26 18.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı