• Turkhane Logo

Alman meclisinde sert Türkiye tartışması

Almanya Federal Meclisi’nde hükümet açıklaması yapan Başbakan Merkel’den sonra muhalefet partilerinin temsilcileri Ankara’yı sert bir dille eleştirdi. Türkiye’ye yönelik yaptırımların artırılması isteniyor.

18:21 17 Ekim 2019 Perşembe
Alman meclisinde sert Türkiye tartışması
Almanya Federal Meclisi’nde hükümet açıklaması yapan Başbakan Merkel’den sonra muhalefet partilerinin temsilcileri Ankara’yı sert bir dille eleştirdi. Türkiye’ye yönelik yaptırımların artırılması isteniyor.

Türkiye, Suriyeye yönelik askeri harekat nedeniyle Almanya Federal Meclisinde sert eleştirilere maruz kaldı. Başbakan Merkelin hükümet açıklaması sırasında Ankaraya yönelik eleştirilerinin ardından söz alan konuşmacıların tamamı, Türkiyenin söz konusu operasyonunun haksız olduğunu ifade ederken, bazı siyasi parti temsilcileri Türkiyenin Avrupa Birliği adaylığı statüsünün kaldırılmasını, bazıları da NATOdan çıkarılmasını talep etti.
Koalisyon hükümetinin ortaklarından Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine çağrıda bulunarak, Türkiyeye yönelik savunma sanayi ürünleri satışının durdurulmasını talep etti. Türkiyenin askeri harekatını, uluslararası hukuka aykırı bir saldırı savaşı olarak tanımlayan Mützenich, Erdoğan Türkiyenin cumhurbaşkanı olarak suç işlemektedir dedi.  
NATO üyeliği dondurulmalı
Muhalefet partilerinden Hür Demokrat Partinin (FDP)  Genel Başkanı Christian Lindner ise Başbakan Merkelden Türkiyeye karşı daha sert bir tavır takınmasını talep etti. Şu an atılması gereken doğru adım, NATOdan özel bir zirve toplantısı talep etmektir diyen Lindner, Merkelden Batı ittifakına liderlik etmesini beklediklerini dile getirdi. Christian Lindner ayrıca Türkiyenin Suriye harekatını İslami başkanlık diktatörlüğünün uluslararası hukuka aykırı bir işgali olarak tanımladı.
Alman siyasetinin en çok tartışılan partilerinden sağ popülist Almanya için Alternatifin (AfD) Eş Başkanı Alexander Gauland ise meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, Biz Türkiye Cumhurbaşkanı’nın sığınmacıları gönderme tehdidi gibi, ülkemizde Alman kimliği olmadan yaşayan Türkleri ülkelerine göndermekle tehdit edemeyiz, zira biz bir hukuk devletiyiz dedi. Türkiyenin NATO üyeliğinin en azından dondurulması gerektiğini savunan Gauland, Bu Türkiye Avrupa Birliği üyesi de olmamalı. AB, Türkiye’nin aday ülke statüsünü kaldırmalı ifadesini kullandı.
Türkiye Gümrük Birliğinden çıkarılsın
Türkiyenin Avrupadan dışlanmasını talep eden bir başka siyasetçi de, Hristiyan Sosyal Parti (CSU) Avrupa Parlamentosu Milletvekili Manfred Weber oldu. Münchner Merkur gazetesine konuşan Weber, ABnin Türkiyeye karşı çok daha sert bir tavır takınması gerektiğini belirtti. Ankaranın Gümrük Birliğinden çıkarılmasının da düşünülebileceğini ifade eden Weber, Türkiye şu anda ABye gümrüksüz bir şekilde ihracat yapabiliyor. Türkiye saldırgan tavrını değiştirmez ise bu böyle devam edemez dedi. Avrupa Birliğinin Türkiyeye yönelik tüm ödemelerini de durdurması gerektiğini savunan Manfred Weber, Birlikin Erdoğanın sığınmacı gönderme şantajına da boyun eğmemesini talep etti. Manfred Weber, Avrupaya kimin geleceğine Erdoğan değil, Avrupanın kendi karar verir ifadesini kullandı.  

Son güncelleme: 18:21 17.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı