• Turkhane Logo

Alman mahkemesinden ilginç Kuzey Kıbrıs kararı

Almanya'da mahkeme, çocukları Kuzey Kıbrıs'ta okuyan bir aileye çocuk para yardımı ödenmesini reddetti. Mahkeme, Kuzey Kıbrıs'ın fiilen AB'nin bir parçası olmadığına işaret etti.

10:18 01 Ekim 2021 Cuma
Alman mahkemesinden ilginç Kuzey Kıbrıs kararı
Almanya'da mahkeme, çocukları Kuzey Kıbrıs'ta okuyan bir aileye çocuk para yardımı ödenmesini reddetti. Mahkeme, Kuzey Kıbrıs'ın fiilen AB'nin bir parçası olmadığına işaret etti.

Almanyada Federal Vergi Mahkemesi, çocukları Kuzey Kıbrısta üniversite öğrenimi gören ailenin çocuk para yardımı (Kindergeld) alamayacağına hükmetti. Almanyadaki en yüksek beş yargı organından biri olan, gümrük ve vergi konularındaki nihai karar mercii, Kuzey Kıbrısın fillen Avrupa Birliğinin (AB) bir parçası olmadığını vurguladı.

Almanyada yaşayan davacı anne-babanın kızı Kuzey Kıbrısta önce eczacılık, ardından diş hekimliği öğrenimi görmüştü. Ailenin Almanyada çocuk para yardımı için yaptığı başvuru, Yardımların Almanyada, AB ya da Avrupa Ekonomik Birliğine dahil olan ülkelerde görülen öğrenimi kapsadığı, Kuzey Kıbrısın bu kapsama girmediği gerekçesiyle yetkili daire tarafından reddedilmişti.

Ailenin buna karşı, Kuzey Kıbrıstaki yönetimin uluslararası tanınırlığının bulunmadığı, Kuzey Kıbrısın hukuken AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyetinin bir parçası olduğu yönündeki tezi mahkemede kabul görmedi.

AB hukuku uygulanmıyor
Federal Vergi Mahkemesi, kararında uluslararası hukukun değil, AB hukukunun söz konusu devlette hızlı ve eksiksiz bir şekilde uygulanıp uygulanmadığının ölçüt alındığına, Adada siyasi çözüm çabalarının şimdiye kadar başarılı olmadığına işaret etti.

Mahkeme kararında, AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyetinin, egemenlik haklarından kaynaklanan eylemleri ve AB hukukunu hayata geçiremediğine, bu nedenle çocuk para yardım hukuku açısından Kuzey Kıbrısın ABye üye bir devlet olarak görülemeyeceğine hükmedildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), dünyada sadece Türkiye tarafından tanınıyor. Adada Türk ve Rum kesimleri arasında federal bir devlet oluşturmaya yönelik müzakerelerden on yıllardır sonuç alınamamış, son görüşmelerin 2017 yılında tıkanmasının ardından Türkiye ve KKTC, Adada egemen iki devletli çözümü savunmaya başlamıştı. Rum kesimi ve AB ise iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

Son güncelleme: 10:18 01.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı