• Turkhane Logo

Alman İçişleri Bakanı DİTİB'den açıklama bekliyor

Almanya İçişleri Bakanı Faeser, Köln'de DİTİB'e bağlı bir camide Taliban temsilcisinin konuşma yapmasıyla ilgili olarak DİTİB'den açıklama istedi. Söz konusu kişinin Hollandalı bakanla da fotoğrafı ortaya çıktı.

21:29 18 Kasım 2023 Cumartesi
Alman İçişleri Bakanı DİTİB'den açıklama bekliyor
Almanya İçişleri Bakanı Faeser, Köln'de DİTİB'e bağlı bir camide Taliban temsilcisinin konuşma yapmasıyla ilgili olarak DİTİB'den açıklama istedi. Söz konusu kişinin Hollandalı bakanla da fotoğrafı ortaya çıktı.

DW Türkçede yer alan habere göre Almanyanın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı camide Afganistandan gelen üst düzey bir Taliban temsilcisinin konuşma yapması krize neden oldu.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Alman haber ajansı dpaya Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Taliban temsilcilerinin Kölnde kürsüye çıkması kesinlikle kabul edilemez ve bu şiddetli kınanmalıdır dedi. Sözlerini Radikal İslamcılara hiç kimse Almanyada platform sunamaz şeklinde sürdüren Faeser, Talibanın ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğuna dikkat çekti.

Almanyanın Afganistanda Taliban baskısından kaçan çok fazla mülteciyi koruma altına aldığına dikkat çeken Faeser, Taliban yetkililerinin Almanyada yeri olmadığını söyledi.

Yetkili makamların da olayı soruşturduğunu belirten Faeser, Kölndeki caminin bağlı olduğu DİTİBin de bu görüntünün nasıl oluştuğunu tam olarak ve hızlı bir şekilde açıklığa kavuşturması gerektiğini dile getirdi.

Taliban yetkilisinin Kölnde bir camide konferans vermesine Almanya Dışişleri Bakanlığı tepki göstermiş ve bu kişilerin Almanyaya nasıl geldiğinin bilinmediğini açıklamıştı.

Tepkilere neden olan toplantının gerçekleştiği Köln-Chorweiler Camisi yönetimi, 16 Kasım tarihinde Köln Meschenich Afgan Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinliğe dini bir etkinlik düzenleneceği gerekçesiyle izin verildiğini belirtmiş, ancak sözleşmenin aksine bu etkinliğin tanımadıkları bir konuşmacının daveti ile siyasi bir etkinliğe dönüştüğünü açıklamıştı. Olay karşısında şoke olduklarını kaydeden cami yönetimi, söz konusu derneğin DİTİB tesislerinden men edildiğini de belirtti.

DİTİB camisinde konuşma yapan Taliban temsilcisi Abdulbari Ömerin Hollanda üzerinden Almanyaya geldiği tahmin ediliyor.
Hollandada DSÖ toplantısına da katılmış

Afghanistan International adlı bir internet sitesinde yer alan bilgilere göre Ömer, Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) bağlı Dünya Yerel Üretim Forumunun Lahey kentindeki bir toplantısına katıldı. Toplantı sırasında Ömerin sosyal medyada Hollanda Sağlık Bakanı Ernst Kuipersle bir fotoğraf paylaştığı da görüldü. Ömerin Schengen vizesi ile Hollandaya geldiği ve oradan da Almanyaya geçmiş olabileceği üzerinde duruluyor.

Hollanda Sağlık Bakanı Kuipers de olayla ilgili olarak sosyal medya platformu X üzerinden bir açıklama yaptı.

Kuipers, Hollandalı yetkililerin Taliban temsilcisinin konferansta bulunmasının nasıl mümkün olduğunu araştırdığını ve paylaşılan fotoğraf nedeniyle üzgün olduğunu belirtti. Söz konusu kişinin kim olduğunu bilmediğini söyleyen Kuipers, Elbette korkunç bir rejimle ilişkilendirilmek istemiyorum. Ben insan haklarının, özellikle de kadın haklarının yanında duruyorum dedi.

Hollanda kamuoyu, söz konusu kişinin kimliğinden Kölndeki görüntülerin ortaya çıkmasından sonra haberdar oldu.

Son güncelleme: 21:29 18.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı