• Turkhane Logo

Alman iç istihbaratından Hamas yasağı açıklaması

Alman iç istihbaratı, Hamas ve Hamas yanlısı Samidun'a açıklanan yasağın hızla hayata geçirilmesi için çalışıldığını bildirdi. Hamburg eyaleti, Filistin yanlısı gösterilere üç günlük yasak getirdi.

08:54 17 Ekim 2023 Salı
Alman iç istihbaratından Hamas yasağı açıklaması
Alman iç istihbaratı, Hamas ve Hamas yanlısı Samidun'a açıklanan yasağın hızla hayata geçirilmesi için çalışıldığını bildirdi. Hamburg eyaleti, Filistin yanlısı gösterilere üç günlük yasak getirdi.

Alman iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Dairesi (BfV), radikal islamcı Hamas ile Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı (Samidun) adlı kuruluşa faaliyet yasağının hızlıca ve kararlılıkla hayata geçirilmesi için çalışıldığını bildirdi. BfV Başkanı Thomas Haldenwang, AB ve ABDde terör örgütleri listesinde bulunan Hamasın İsraile saldırısı sonrasında ilan edilen yasağın eldeki bilgilerin doğal sonucu olduğunu belirterek önlemlerin mümkün olan en hızlı şekilde uygulanması için sahip olunan tüm kapasiteyle çalışıldığını söyledi.

Alman Federal Meclisinde diğer istihbarat birimlerinin başkanlarının da katıldığı Meclis Kontrol Komisyonu oturumunda konuşan Haldenwang, Almanyanın çeşitli kentlerinde düzenlenen Hamas yanlısı gösterilere işaret ederek Hamasın İsraildeki barbarca eylemleri, krizlerin Almanyanın güvenlik çıkarlarına doğrudan etkisini bir kez daha gözler önüne sermektedir dedi.

Meclis Kontrol Komisyonunun Yeşiller partili başkanı Konstantin von Notz da Hamasın İsrailin sivil halkına yönelik dehşet verici ve barbarca saldırılarının Almanyanın güvenliğini etkilediğini belirterek Komisyonun Ukraynadaki savaşın yanı sıra Ortadoğudaki durumu da yoğun bir şekilde takip ettiğini kaydetti.

Hamas yanlısı gösteriler tepki çekmişti
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hamasın 7 Ekimde İsraile düzenlediği saldırıların ardından Almanyanın çeşitli kentlerinde Hamas yanlısı kuruluşların kutlama gösterileri yapmasına sert tepki göstererek Hamasa yakın Samidun kuruluşunun yasaklandığını açıklamıştı. Hamas, 2001 yılından bu yana Almanyada terör örgütleri listesinde bulunuyor.

Hamasın geçen Cuma için dayanışma çağrısı yapmasının ardından Almanyanın çeşitli kentlerinde Cuma günü Filistin yanlısı gösteriler yasaklanmıştı. Son olarak Hamburg, Pazartesi gününden Çarşambaya kadar Filistin yanlısı gösterilere yasak getirdi.

Yasağa rağmen gösteri çağrısında bulunan ya da organize edenlere bir yıla varan hapis cezası ya da para cezası öngörülürken gösterilere katılanlar 500 euroya kadar para cezasıyla karşılaşabilecek.

Eyalet Emniyet Teşkilatından yapılan açıklamada yasağa gerekçe olarak kamu güvenliği gösterildi. Hamburg polisi, özellikle de İsrailin Gazze Şeridine planladığı kara harekâtının başlaması durumunda Müslüman grupların protestolarının çığırından çıkması endişesi taşıyor.

Son güncelleme: 08:54 17.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı