• Turkhane Logo

Alman hükümetinden SETA çıkışı: Bilim ve araştırma adı altında...

Berlin, Türkiye’nin istihbarat ve lobicilik faaliyetleriyle ilgili bir önergeye yanıtında ilk kez SETA’ya da yer verdi. SETA’nın bilim ve araştırma adı altında AKP’nin görüşlerini yaymak için kullanıldığı kaydedildi.

18:08 08 Ocak 2021 Cuma
Alman hükümetinden SETA çıkışı: Bilim ve araştırma adı altında...
Berlin, Türkiye’nin istihbarat ve lobicilik faaliyetleriyle ilgili bir önergeye yanıtında ilk kez SETA’ya da yer verdi. SETA’nın bilim ve araştırma adı altında AKP’nin görüşlerini yaymak için kullanıldığı kaydedildi.


Alman hükümeti, AKP iktidarına yakın çevrelerin Almanyada kamusal alanda etkinliğini artırma ve siyasi nüfuz oluşturma çabalarına ağırlık verdiği tespitinde bulundu. 

Federal hükümetin, liberal Hür Demokrat Parti (FDP) meclis grubunun soru önergesine verdiği yanıtta AKP iktidarı ve Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) 15 Temmuz sonrasında Almanyadaki faaliyetlerini güçlendirdiğine işaret edilerek çeşitli sivil toplum kuruluşları yoluyla kamuoyu oluşturma çabalarının da yoğunlaştığı kaydedildi.


Buna paralel olarak eski adı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) olan Uluslararası Demokratlar Birliğinin (UID) AKP üst düzey yöneticilerinin kontrolünde olduğu ve kuruluşun Almanyada siyasi kamuoyu oluşturma sürecini AKP çizgisinde etkilemeye çalıştığına yer verildi.

BİLİM VE ARAŞTIRMA ADI ALTINDA...

Alman hükümeti, 2017de Berlinde temsilcilik açan Ankara merkezli Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) adını da ilk kez bu bağlamda telaffuz etti.

SETAnın mevcut Türk hükümetinin görüşlerini bilim ve araştırma adı altında Almanca dilinde yaymak için kullanıldığını belirten hükümet, SETA ile Türk hükümeti arasında da kişisel bağlantıların bulunduğuna işaret etti.

SETAnın düzenlediği etkinlikler ve yayınlarla bu görüşleri Avrupa ülkelerindeki toplumsal tartışma ortamına sokmaya çalıştığı kaydedildi.

Alman hükümeti, SETAnın 2019da Türkçe yayımladığı iki raporun Türkiyede muhaliflere baskı işlevi gördüğüne işaret etti.

SETAnın 2019da yayımladığı Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları başlıklı raporda aralarında Deutsche Wellenin de bulunduğu uluslararası yayın kuruluşlarının Türkçe yayınları ve çalışanlarının sosyal medya paylaşımları mercek altına alınmış, çalışanlarla ilgili bilgilere yer verilmişti.

Yayın kuruluşlarını AKP iktidarına karşı yanlı olmakla eleştiren rapor, meslek örgütlerince gazetecilerin fişlenmesi” olarak eleştirilmiş ve yoğun tepkiye yol açmıştı.

SETA, HÜKÜMETE DAHA ÖNCE DE SORULMUŞTU

Alman hükümeti 2019 Kasım ayında Sol Partnin SETAnın faaliyetleri ve mali kaynakları konusunda verdiği soru önergesine yanıtında da SETAyı hükümete yakın bir kuruluş olarak nitelemiş ve büyük ölçüde Albayrak ailesi tarafından finanse edildiğine işaret etmişti.

Federal hükümet, vakıf ile AKP arasındaki bağdan haberdar olduğunu kaydedip, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın daha önce SETA’da çalıştıklarına dikkat çekmişti.

Sol Partinin Alman hükümetine verdiği soru önergesinde SETA’nın Alman istihbaratı tarafından izlenip izlenmediği de sorulmuş, ancak hükümet bu soruya hayır demediği gibi, devletin selameti gerekçesiyle cevap veremeyeceği ibaresini düşmüştü.

THOMAE: TÜRKİYEYE KARŞI SABRIN SONUNA GELİNİYOR
FDP Meclis Grup Başkanvekili Stephan Thomae, DW Türkçeye yaptığı açıklamada Alman hükümetinin Türkiyenin lobicilik ve nüfuz kurma faaliyetleri konusunda geçmişte daha diplomatik ve temkinli davrandığını belirterek, son soru önergesine verilen yanıtta kullanılan dilin örneğin 2019 yılındaki önergelere verilen yanıtlara göre dikkat çekici ölçüde daha açık ve net olduğunu kaydetti. Thomae, bunun SETA Vakfı için de geçerli olduğunu söyledi.

FDPli politikacı, Alman hükümetinin Türkiyenin Almanyada nüfuz kurma çabaları karşısında sabrının sonuna geldiği ve geçmişteki diplomatik ve temkinli yaklaşımı yavaş yavaş terk ettiği izlenimi doğuyor diye konuştu.

Almanyada Türk milliyetçileri ve hatta aşırı sağcılarının da güçlendiği ve faaliyetlerini artırdığı yönünde işaretler bulunduğunu kaydeden Thomae, iç istihbarat birimlerinin bu çevreleri çok iyi takip etmesi, para akışlarıyla ağları mercek altına alınması gerektiğini vurguladı.

Son güncelleme: 18:08 08.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı