• Turkhane Logo

Alman gazetesi, Ayasofya Camii’ndeki tahribatı yazdı

Alman basını, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle camiye dönüştürülen Ayasofya Camii'nin iki yıl içinde gördüğü zararı anlatan bir haber yayınladı.

21:50 15 Eylül 2022 Perşembe
Alman gazetesi, Ayasofya Camii’ndeki tahribatı yazdı
Alman basını, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle camiye dönüştürülen Ayasofya Camii'nin iki yıl içinde gördüğü zararı anlatan bir haber yayınladı.

Björn Finke imzalı haberde, Fatih Sultan Mehmet zamanında Ayasofyanın tarihi dokusunun özenle korunduğu, şu anda ise kapılara, duvarlara, portrelere, mermer zemine iş makineleriyle zarar verildiği ve bu yüzden Alman Arkeologlar Derneğinin UNESCOya mektup yazdığı belirtildi.

Almanya’nın en çok okunan gazetelerinden Süddeutsche Zeitiung‘un dünkü sayısında, Temmuz 2020’de camiye dönüştürülen Ayasofya’nın fazla ziyaretçi sebebiyle iki yılda tarihi dokusuna nasıl zarar verildiği ve Erdoğan’ın burayı bir siyasi proje haline getirdiği anlatılıyor

Gazetenin 1. ve 3. sayfalarında geniş yer ayrılan haberin 1. sayfasındaki başlığı “Utanmaz Güzellik”, 3. sayfadaki başlığı ise “Milyonların ayak teri”. Björn Finke imzalı haber, İzmir’de yaşayan 69 yaşındaki Şuayip Akpınar’ın cuma namaz için İstanbul’a geldiği anlatılarak başlıyor. Önce Akpınar’ın kıyafeti, tamamen oryantalist bir bakış açısıyla tarif ediliyor. Daha sonra ise Akpınar için Ayasofya’nın bir dünya mirası olmasından ziyade, camiye dönüştürülmesine karşı duyduğu sevinç ifade ediliyor.


Erdoğan’ın “Ayasofya zincirlerinden kurtulacak. Küçüklüğümüzden beri hayalimiz buydu.” cümlesinin uzmanlar için kabus olduğunu yazılan haberde, Yunan Arkeologlar Derneği’nin kısa bir süre önce UNESCO’ya mektup yazarak zararların tek tek anlatıldığı ifade ediliyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde bile Ayasofya’nın yapısına daha saygılı davranıldığı vurgulanıyor, “21 yaşındaki padişah bazilikanın özüne dokunmadı. İnancının öfkesiyle bir mermer parçasını parçalayan askerlerden birine palasıyla vurdu.” deniliyor.

İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilen, 1934’te Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülen Ayasofya, Danıştay’ın 1934’teki bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinden sonra 24 Temmuz 2020’de tekrar cami olarak açıldı. Açılışta 3 bin kişi koronavirüse yakalandı.


/
 

Son güncelleme: 21:50 15.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı