• Turkhane Logo

'Alman cumhurbaşkanının Rusya bağlantıları örümcek ağı gibi'

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i sert bir dille eleştiren Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Melnik, Steinmeier’in Rusya ile bağlantılarını

07:06 04 Nisan 2022 Pazartesi
'Alman cumhurbaşkanının Rusya bağlantıları örümcek ağı gibi'
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i sert bir dille eleştiren Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Melnik, Steinmeier’in Rusya ile bağlantılarını

Ukraynanın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnik, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeieri Rusyaya ileri derecede yakın olmakla suçladı.

Pazar günü yayımlanan Tagesspiegel gazetesine açıklamalarda bulunan Melnik, Steinmeier için Rusya ile ilişkiler her daim çok temel ve çok kutsal idi ve bugün hâlâ öyle. Her ne olursa olsun, Rusyanın bir saldırı savaşı yürütmesi de bunu değiştirmiyor diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Ukrayna’nın kendi halkı, dili, kültürü ve dolayısıyla devleti olmadığı görüşünü savunduğuna değinen Melnik, Steinmeier, Ukraynalıların aslında bir özne olmadığı görüşünü paylaşıyor gibi gözüküyor ifadelerini kullandı.

Almanyanın Rusya ile doğalgaz, petrol ve kömür gibi bazı çıkar temelli ilişkileri olduğunu söyleyen Büyükelçi, bu durumdan geçmişte Başbakanlık Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini yürüten Steinmeierin sorumlu olduğunu öne sürdü.

Melnik, Steinmeier onlarca yıldır Rusya ile örümcek ağı örer gibi bağlantılar kurdu. Bu süreçte bugünkü koalisyon hükümetinde karar verici konumda olan birçok kişi rol oynadı diye konuştu. Melnik, atıfta bulunduğu isimlerin, Başbakan Olaf Scholzün dış politika danışmanı Jens Plötner ve Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Devlet Bakanı olarak görev yapan Andreas Michaelis olduğunu söyledi.

Steinmeier’e Moskova’ya destek suçlaması
Ukrayna’nın Almanyadaki temsilcisi Melnik, geçen hafta, Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen Ukrayna ile dayanışma konserini, konsere Rus müzisyenlerin de davet edilmesi nedeniyle sert bir biçimde eleştirmiş ve konseri boykot etmişti.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, 2017 yılında Moskovayı ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmüştü
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, 2017 yılında Moskovayı ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmüştü

Konsere ilişkin bir açıklamada da bulunan Melnik, Konser benim gözümde Moskova’ya verilmiş açık bir mesajdır. Hatta bu bu mesaj ile Putine Bakın, ben burada hattı koruyorum denilmesi amaçlanmıştır diye konuştu. Steinmeierin bunun ne kadar hassas bir konu olduğunun farkında olduğunun altını çizen Melnik, Hassasiyet Steinmeier için yabancı bir kelime. En azından Ukrayna söz konusu olduğunda ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı Lambrechte eleştiri
Ukrayna Büyükelçisi Melnik, Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrechti de Ukrayna’ya yapılması planlanan silah yardımlarıyla ilgili olarak eleştirdi. Alman hükümetinin Ukraynaya iletmeyi planladığı silahlarla ilgili haberi şaşkınlık içerisinde medyadan öğrendiğini kaydeden Büyükelçi, Alman Savunma Bakanlığı’nın Ukrayna’yı listeyle ilgili olarak bilgilendirmediğini söyledi. Melnik, İletişim çok daha iyi olabilirdi diye konuştu.

24 Şubatta Rusyanın Ukraynayı işgali başladığından bu yana Alman hükümet temsilcileri ve siyasetçilere karşı açık sözlü bir tavır benimseyen Melnik, son haftalarda eleştirileri oklarına hedef olmuştu. Yaptığı eleştirilerde sözünü sakınmayan Melnike Almanyada toplum ve siyasetin önemli bir kesimi destek verirken, bir diğer kesim ise Melniki yeterince diplomatik bir dil kullanmamakla suçluyor.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, 25 Şubatta yaptığı açıklamada Putine bu savaş çılgınlığını durdurma çağrısı yapmıştı.

Son güncelleme: 07:06 04.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı