• Turkhane Logo

Alman basınından Steinmeier'e hem övgü hem eleştiri

Alman basınındaki yorumlarda Steinmeier'in Erdoğan'a yaklaşımından övgüyle söz edilirken Ankara-Hamas ilişkisi ve Türkiye'deki insan hakları konusundaki tavrı eleştirildi.

00:51 25 Nisan 2024 Perşembe
Alman basınından Steinmeier'e hem övgü hem eleştiri
Alman basınındaki yorumlarda Steinmeier'in Erdoğan'a yaklaşımından övgüyle söz edilirken Ankara-Hamas ilişkisi ve Türkiye'deki insan hakları konusundaki tavrı eleştirildi.

DW Türkçede yer alan habere göre Alman basını, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeierın Türkiye ziyaretini ve Ankarada mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısındaki açıklamalarını yorumladı.

Frankfurter Rundschau gazetesi, Steinmeier-Erdoğan görüşmesinin zamanlamasına dikkat çekti. Gazete, Türkiye ile Almanyanın birbiri için vazgeçilmez olduğunu belirten Steinmeierin bu sözlerini de yorumladı.

Steinmeierın Türkiyedeki ziyaret programı bile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanla ilişkinin ne kadar mesafeli olduğunu gösteriyor. Steinmeier, üç günlük resmi ziyaretinin ancak son gününde Ankarada Erdoğanla görüştü. Nihayetinde Berlin ve Ankaranın görüş ayrılığı yaşadığı birçok konu var. Örneğin Erdoğan Haması 7 Ekimdeki acımasız terör saldırısından sonra bir kurtuluş örgütü olarak tanımladı. Erdoğanın insan haklarına yaklaşımı da tartışmalı. Ve Türkiyede uzun süredir bağımsız bir yargı yok. Steinmeier, Türkiye ve Almanyanın birbirinden ayrılmaz şekilde bağlantılı olduğunu vurguladı. Ki Almanyadaki yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli insan tek başına bunu sağlıyor. Federal Cumhurbaşkanı Birbirimize ihtiyacımız var dedi. Bu doğru. Türkiye zor bir partner. Ama aynı zamanda da vazgeçilmez bir partner.

Reutlinger General-Anzeiger gazetesi ise Steinmeierin Ankara-Hamas ilişkisi ve Türkiyedeki insan hakları konusundaki tavrını eleştirdi.

Geçmişte sadece Dışişleri Bakanı değil, aynı zamanda Başbakanlık Dairesi Başkanı ve SPDnin başbakan adayı da olan bu politik Federal Cumhurbaşkanından birkaç tane de olsa daha net kelimeler duymak isterdi insan. Eğer Almanya İsrailin güvenliğini bir devlet politikası olarak ilan ediyorsa, o zaman cumhurbaşkanı da Türkiyenin Hamasa desteğini sert şekilde eleştirmek zorunda. Hamasın açıkladığı hedef zira, İsraili ortadan kaldırmak. Ayrıca Steinmeier, Türkiyede demokrasinin durumu ve insan hakları konusunda da eleştirel birkaç kelime etseydi kendisine yakışan bir davranış olurdu.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeierın Erdoğan konusundaki yaklaşımını öven Rhein-Neckar-Zeitung gazetesindeki yorumdaysa şöyle denildi:

Recep Tayyip Erdoğan kusursuz bir demokrat değil. Ancak anlaşmalar söz konusu oduğunda güvenilir bir partner. İster Avrupa Birliği ile mülteci mutabakatı olsun isterse de Rusya ile Ukrayna arasındaki tahıl anlaşması olsun, Erdoğan sözünü tuttu. Muhalefete ve kendisini eleştirenlere rahat vermemesi, Yahudi düşmanı Haması desteklemesi ve Kürtlere karşı savaş yürütmesi de siyasetçi Erdoğanın birer parçası. Ancak Frank-Walter Steinmeierin bu Türkiye ziyaretinde ortaya koyduğu gibi, onu idare edebilirsiniz. Bir dışişleri bakanı rolü oynayan Federal Cumhurbaşkanı, yerel yönetimin muhalefette olduğu İstanbuldan başlayan seyahat güzergâhıyla Ankaradaki Cumhurbaşkanıyla arasına kritik bir mesafe koydu. Aynı zamanda Almanyadaki Türklerin başarı hikâyelerine önem verdi. Ki elbette bu Erdoğanı memnun ediyor. Kıymet bilmek, başarı odaklı diplomaside önemli bir değerdir. Kibirli bir şekilde karşıdakini rencide etmekse bunun tersidir.

Son güncelleme: 00:51 25.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı