• Turkhane Logo

Aliyev'in kızları İngiltere'de 60 milyon sterlinlik ev almaya çalıştı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kızlarının, bir off-shore şirket üzerinden Londra'da 60 milyon sterlin (76 milyon dolar) değerinde konut satın almaya çalıştığı bildirildi.Ancak bu satın alma işleminin

16:47 22 Aralık 2018 Cumartesi
Aliyev'in kızları İngiltere'de 60 milyon sterlinlik ev almaya çalıştı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kızlarının, bir off-shore şirket üzerinden Londra'da 60 milyon sterlin (76 milyon dolar) değerinde konut satın almaya çalıştığı bildirildi.Ancak bu satın alma işleminin

BBC Türkçenin haberine göre Leyla ve Arzu Aliyevanın, Londranın en pahalı semtlerinden sayılan Knightsbridgede 59,5 milyon sterline iki lüks daire satın alıp 3 milyon sterlin harcayarak daireleri birleştirmeyi planladıkları açıklandı.
Guardian gazetesinde yer alan habere göre, 2015te yapılan bu satın alma işlemi ile Aliyev ailesinin İngilteredeki milyonlarca sterlin değerindeki emlaklarına bir yenisi daha eklenmiş olacaktı.
Konu ile ilgili ayrıntılar, satın alma işlemi için ailenin görevlendirdiği avukat Khalid Sharif ile ilgili disiplin işlemlerinin yürütüldüğü mahkemede ortaya çıktı.
Londradaki bir avukatlık firmasının baş ortaklarından olan Sharif, kara para aklama ile ilgili gerekli kontrolleri yapmayarak mesleki kuralları ihlal ettiğini kabul etti.

Mahkeme Sharife 45 bin sterlin ceza ile 40 bin sterlin tutarındaki mahkeme masraflarını ödeme cezası verdi.
2016da Guardian gazetesi, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ile Panamada kayıtlı bir hukuk firmasının 40 yılı aşkın süredir tuttuğu kayıtlara ve belgelere ulaşmış, Panama Belgeleri adıyla kamuoyuna ifşa edilen belgelerde, Panama kayıtlı Mossack Fonseca adlı hukuk bürosunun, bazı ünlüleri ve siyasileri de içeren müşterileri adına, vergi cenneti olarak bilinen ülkelerdeki yoğun faaliyetleri ortaya konmuştu.

Cumhurbaşkanının bir yakını, Aliyev kardeşleri Sharifin hukuk bürosu ile ilişki kurmasını sağladığı ve Sharifin onlar adına İngilterede emlak alma amacıyla Mossack Fonsecadan Britanya Virgin Adalarında bir şirket satın aldığı ortaya çıktı.
Azerbaycan içinde ve dışında tanındığı için Aliyev kardeşlerin, siyasi üne sahip kişiler kategorisinde ele alınıp sıkı banka işlemleri kontrolünden geçirilmeleri gerekiyordu.
Ancak Sharifin bu işlemleri yaptırmadığı, belgelere bu kişilerin o kategoride olmadığını yazdırdığı belirtiliyor.
2003ten bu yana Azerbaycanda Cumhurbaşkanı olan Aliyevin kızlarının özel şirketleri yoluyla büyük servet biriktirdiği belirtiliyor. Aliyevlerin Londradaki milyonlarca sterlin değerindeki birkaç konutun yanı sıra Moskova, Dubai ve Çek Cumhuriyetinde de birçok malikaneleri olduğu ifade ediliyor.
Kamuoyuna ifşa edilen ABD kaynaklı diplomatik yazışmalarda, Cumhurbaşkanı Aliyevin Azerbaycanın en zengin kişisi olduğu, 2003te Cumhurbaşkanı olduktan sonra mal varlıklarını karısı Mihriban Aliyevaya aktardığı, ülkedeki siyasi sistemin feodal olduğu ve birbiriyle bağlantılı bir avuç ailenin ekonominin tüm sektörlerini kendi kontrolleri altında tuttuğu belirtilmişti.
BBC Türkçe

Son güncelleme: 16:47 22.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı