• Turkhane Logo

Ali Kemal'in torunu sandıktan 1'inci çıktı...

İngiltere'de seçim sandığı çıkış anketlerine göre Boris Johnson'ın liderliğindeki Muhafazakâr Parti 368, İşçi Partisi ise 191 vekil elde ediyor. Muhafazakârlar çoğunluğu elde ederken, İşçi Partisi büyük güç kaybetti.

03:23 13 Aralık 2019 Cuma
Ali Kemal'in torunu sandıktan 1'inci çıktı...
İngiltere'de seçim sandığı çıkış anketlerine göre Boris Johnson'ın liderliğindeki Muhafazakâr Parti 368, İşçi Partisi ise 191 vekil elde ediyor. Muhafazakârlar çoğunluğu elde ederken, İşçi Partisi büyük güç kaybetti.

İngiltere’de 23 Haziran 2016 referandumundan beri çözülemeyen Avrupa Birliğinden çıkış (Brexit) krizinin gölgesinde gidilen erken seçimde iktidar partisi büyük bir zafer kazandı. 
Sandık çıkış anketlerine göre Muhafazakâr Parti 368, İşçi Partisi ise 191 vekil elde ediyor.

Türkiye saati ile 01:00’de oy verme işlemlerinin bittiği ve erken çıkış anketlerinin açıklanmaya başladığı seçimlerde anlaşmasız Brexit taraftarı Muhafazakâr Parti lideri Boris Johnson parlamentoda tek başına çoğunluk sağlayacak şekilde 368 vekil elde etti.

İŞÇİ PARTİSİ HEZİMETE UĞRADI
Seçime büyük umutlarla giren İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise, Brexit krizinden ötürü kendi partisinin kalesi kabul edilen bölgelerde dahi ciddi oy kaybı yaşadı ve parlamentoda 191 sandalye sayısına ulaşabildi.

1970 yılından beri maden işçilerinin ve işçi sınıfının temsilcisi olarak İşçi Partisi’nden Bolsover vekili olan Dennis Skinner dahi koltuğunu Muhafazakâr Parti adayına kaptırdı.
İSKOÇYA ULUSAL PARTİSİ EVİNDE AÇIK ARA ÖNDE
İskoçya Ulusal Partisi (SNP) ise İskoçya’daki 59 koltuğun 55’ini alarak kayda değer bir başarı elde etti. 
Brexitin resmiyet kazanması halinde Birleşik Krallık içerisinde bağımsızlık ve birlikten ayrılma eğilimlerinin de kuvvetlenmesi beklenirken, SNP’nin seçimde elde ettiği başarı kısa vadede bir bağımsızlık referandumu tartışmasının fitilini ateşleyebilir.
JOHNSON, KUVA-İ MİLLİYEYE KARŞI ÇIKAN ALİ KEMALİN TORUNU
Boris Johnson, 13 Kasım 1918de Osmanlı devletinin başşehri İstanbulun işgalinden sonra Anadoluya taşınan Milli Mücadeleye karşı olan Ali Kemalin torunu. 
Asıl adı Ali Rıza olan Ali Kemal, Vatan Yahut Silistre isimli tiyatro oyununun yazarı Namık Kemale olan hayranlığından dolayı eğitim yıllarında bu ismi aldı. Ali Kemal, 1867de İstanbulda doğdu.
Ali Kemal, Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalanmasından sonra 14 Ocak 1919da yeniden faaliyete geçen Hürriyet ve İtilâf Partisinin genel sekreter oldu. 
4 Mart 1919da kurulan Birinci Damad Ferit Paşa hükümetinde Maarif Nazırlığı (Eğitim Bakanlığı), bu hükümetin iki ay sonra istifasının hemen ardından kurulan ikinci Damad Ferit Paşa hükümetinde ise Dahiliye Nazırlığı (İçişleri Bakanlığı) görevini üstlendi.
Bu görevde iken Kuva-yi Milliye ve Mustafa Kemal Paşa aleyhine peş peşe emirler yayımladı. İngiliz Muhipler Cemiyeti’nin kurucularından birisi oldu. Hükümet içinde çıkan bir anlaşmazlık yüzünden 26 Haziran 1919da bakanlıktan istifa etti.
DARÜLFÜNUNDA ÖĞRETMENLİK YAPTI
Darülfünunda ders vermeye devam eden Ali Kemal, 1922 yılı mart ayında Darülfünun öğrencilerinin istifaya davet ettiği dört öğretmen arasındaydı. 
Öğrencilerin verdiği kararın gerekçesi, hocaların, bağımsızlık, kutsiyet, milliyet hislerine yabancı oluşları, saldırgan şahsiyetleri ile kamu vicdanında mahkum edilmiş olmalarıdır. Öğrencilerin tepkileri üzerine Ali Kemal ve yazar Cenap Şahabettin, 3 Eylül 1922de Meclis-i Vükela (Meclis) kararıyla görevlerinden uzaklaştırıldı.
Peyam-ı Sabahtaki yazılarında Kuva-yı Milliyeyi acımasız şekilde eleştirdi. Anadolu hareketini ve Mustafa Kemali İttihat ve Terakki’nin devamı olarak gördü. 
Ancak 26 Ağustosta başlayan Büyük Taarruz başarılı olduktan ve 9 Eylülde İzmirin kurtulmasından sonra 10 Eylül 1922de Gayelerimiz Bir İdi ve Birdir başlıklı bir yazı yazarak yanıldığını açıkladı.
İZMİTTE LİNÇ EDİLEREK ÖLDÜRÜLDÜ
Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının akabinde Ankara Hükümeti geçmişte yazdıklarından dolayı İstanbul polisinden Ali Kemalin tutuklanıp yargılanmak üzere Ankaraya gönderilmesini istedi.
4 Kasım 1922 günü Teşkilat-ı Mahsusa (bugünkü MİT) mensubu birkaç kişi Ali Kemali Tokatlıyan Otelinde gittiği berber dükkânından kaçırarak Ankaraya götüreceklerini bildirdi. 
Ali Kemal, İstiklal Mahkemesine çıkarılacaktı. Gerçekte ise Ali Kemal, İzmitte bölge kumandanı Sakallı Nurettin Paşaya teslim edildi.
Ali Kemal, Nurettin Paşa ile görüştükten sonra dışarı çıkarken kumandanlık karargâhı önünde bekleyen genç subaylar tarafından 6 kasım 1922de linç edildi. 
Kafası çekiçlerle ve taşlarla kırılarak öldürüldü. Linç edenler, Ali Kemalden hıncını alamamış olmalılar ki, çıplak vücudu ayaklarına ip bağlanarak sokaklarda dolaştırıldı.
CESEDİ İSTASYONDA SEHPAYA ASILARAK TEŞHİR EDİLDİ
Dahası, parçalanmış cesedi, Lozan Konferansına giderken trenle İzmitten geçecek olan İsmet Paşa görsün diye istasyonda bir sehpaya asılarak teşhir edildi. 
İzmit’te defnedilen Ali Kemalin mezarı, başına bir mezar taşı veya herhangi bir işaret konulmaması sebebiyle zamanla ortadan kayboldu. 
Uzun araştırmalar sonunda 1950lerde yeri tespit edilebildi.

Son güncelleme: 03:23 13.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı