• Turkhane Logo

AİHM Suriyeli sığınmacının açtığı davada Türkiye'yi mahkûm etti

AİHM, Türkiye'de "geçici koruma" statüsüne sahip olan ve Yunanistan'a geçmeye çalışırken yakalanan bir Suriyelinin ülkesine sınır dışı edilmesini hukuka aykırı buldu.

17:57 21 Haziran 2022 Salı
AİHM Suriyeli sığınmacının açtığı davada Türkiye'yi mahkûm etti
AİHM, Türkiye'de "geçici koruma" statüsüne sahip olan ve Yunanistan'a geçmeye çalışırken yakalanan bir Suriyelinin ülkesine sınır dışı edilmesini hukuka aykırı buldu.

 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Suriyeli bir sığınmacıyı yasalara aykırı bir şekilde ülkesine sınır dışı ettiği gerekçesiyle açılan davada Türkiyeyi mahkûm etti.

2004 yılından beri Türkiyede yaşayan ve geçici koruma statüsüne sahip olan 1997 doğumlu Muhammed Fevzi Akad isimli Suriyeli, 2018 yılında Yunanistana geçmeye çalışırken Meriç Irmağı yakınında jandarma tarafından yakalanmış ve iki gün sonra Suriyeye sınır dışı edilmişti.


Davacı, hukuka aykırı bir şekilde zorla Suriyeye gönderildiğini, ayrıca Edirneden Hataya kadar yaklaşık 20 saatlik otobüs yolculuğu, sınır dışı edilecek başka bir kişiye kelepçeyle bağlı şekilde geçirdiğini belirtmişti.

MANEVİ TAZMİNAT CEZASI

AİHM, iki konuda da Türkiye makamlarının hem kendi hukukunu hem de AB hukukunu ihlal ettiğine oy birliğiyle karar verdi. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) üç ayrı maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle davacıya 9 bin 750 euro manevi tazminat ve 2 bin 500 euroluk masraf ve giderleri ödemeye mahkum edildi.

Mahkeme, kararında davacının zorla ve hukuk dışı bir şekilde Suriyeye gönderilmesinin ve Edirne ile Hatay arasındaki otobüs yolculuğunda kelepçe uygulamasının insanlık dışı ya da küçük düşürücü muameleyi yasaklayan 3üncü maddeye aykırı olduğuna hükmetti.

ÖZGÜRLÜK HAKLARI KISITLANDI

Davacıya Suriyeye gönderilme kararına karşı hukuken itiraz hakkı tanınmaması, AİHSnin etkili başvuru hakkını düzenleyen 13üncü maddesine, Meriçte yakalanmasından Suriyeye gönderilmesine kadar geçen iki günlük sürede özgürlük haklarının kısıtlanması da kişi özgürlük ve güvenliğini düzenleyen 5inci madde kapsamında aykırı bulundu. Türkiye savunmasında davacının gönüllü dönüşler çerçevesinde Suriyeye gönderildiğini bildirmişti.

Söz konusu kişinin Suriyeye gönderildikten sonra yeniden Türkiyeye giriş yaparak Türkiye üzerinden Almanyaya gitmeyi başardığı ve daha önce Almanyaya kaçarak iltica hakkı kazanan ailesiyle birlikte Almanyada yaşadığı belirtildi. (DW Türkçe)

Son güncelleme: 17:57 21.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı