• Turkhane Logo

Afganistan'ın eski devlet başkanı Eşref Gani neden kaçtığını anlattı

Afganistan'ın eski devlet başkanı Eşref Gani, Taliban'ın Kabil'i kuşattığı 15 Ağustos günü ülkeden nasıl kaçtığını anlattı. "İki dakikam vardı" diyen Gani, yanında para götürdüğü suçlamasını reddetti.

17:31 30 Aralık 2021 Perşembe
Afganistan'ın eski devlet başkanı Eşref Gani neden kaçtığını anlattı
Afganistan'ın eski devlet başkanı Eşref Gani, Taliban'ın Kabil'i kuşattığı 15 Ağustos günü ülkeden nasıl kaçtığını anlattı. "İki dakikam vardı" diyen Gani, yanında para götürdüğü suçlamasını reddetti.


Afganistandaki Batı destekli hükümetin son devlet başkanı olan Eşref Gani, Talibanın başkent Kabili kuşattığı 15 Ağustos gününde ülkeyi nasıl terk ettiğinin ayrıntılarını anlattı. Çok eleştirilen kaçma kararının arkasında duran Gani, Kabilde yıkımı önlemek için bu adımı attığını savundu; yanında para götürdüğü iddialarını da reddetti.

KENT YIKILACAKTI


BBCye konuşan Gani, 15 Ağustos günü uyandığında bunun Afganistandaki son günü olacağına dair herhangi bir öngörüsü olmadığını söyledi. Gani, 15 Ağustos sabahında Taliban savaşçılarından Kabile girmemeyi kabul ettiğini belirtirken, Ama iki saat sonra durum böyle değildi. Talibanın iki farklı grubu iki farklı yönden yaklaşıyordu. Ve beş milyon kişinin yaşadığı kenti yok edip halka büyük bir yıkım getirecek bir çatışma ihtimali çok büyüktü dedi. 

KARŞI ÇIKARSANIZ HEPSİ ÖLECEK İDDİASI

Gani, bu noktada ulusal güvenlik danışmanı ile eşinin Kabilden gitmesine onay verdiğini, kendisinin de savunma bakanlığına gitmek üzere bir arabayı beklediğini söyledi. Söz konusu arabanın hiç gelmediğini ve güvenlik ekibi şefinin korku içinde kendisine gelerek, Karşı çıkarsanız hepsi ölecek dediğini anlattı.

HER ŞEY ÇOK ANİ GELİŞTİ

Bana en fazla iki dakika verdi diyen Gani, [Önceki] Talimat, Host kenti için yola çıkmam yönündeydi. Bana Hostun düştüğünü söyledi. Celalabad da düşmüştü. Nereye gideceğimizi bilmiyordum. Afganistanı terk ettiğimiz, havalandıktan sonra netleşti. Dolayısıyla her şey çok ani gelişti ifadelerini kullandı.

Kabilden kaçtıktan günler sonra Birleşik Arap Emirliklerine gittiği ortaya çıkan Eşref Gani, başkan yardımcısı Emrullah Salih dahil birçok kişi tarafından eleştirilmişti. Salih, Ganinin kararını utanç verici olarak nitelemişti. Dahası, Ganinin yanında yüklü miktarda para kaçırdığı, banknotların pistte bavullara sığmadığı da iddia edildi.

PARA İDDİASI SORUŞTURULABİLİR

Gani bu suçlamayı da reddederek, adının aklanması için uluslararası bir soruşturmaya açık olduğunu söyledi. Kategorik olarak şunu söylemek istiyorum ki, ülkeden hiç para çıkarmadım diyen Gani, Herkes benim yaşam tarzımı bilir. Parayla ne yapacağım? diye sordu.

TRUMPIN TALİBANLA YAPTIĞI ANLAŞMAYI ELEŞTİRDİ

Gani, kendisinin ülkeden kaçtığı gün Talibanın yönetimi tamamen ele geçirmesiyle sonuçlanan süreçte hatalar yapıldığını da söyledi. Bu hatalar arasında uluslararası toplumun sabrının devam edeceğini varsaymanın da bulunduğunu belirten Ganinin, ABDnin eski başkan Donald Trumpın döneminde Talibanla yaptığı anlaşmayı sorumlu tutması dikkat çekti. Gani, 15 Ağustosta yaşananların önünü bu anlaşmanın açtığını söyleyerek, Bir barış süreci yerine bir çekilme süreci aldık. Anlaşmanın yapılma şekli bizi yok etti dedi.

SİYASİ UZLAŞMA DEĞİL, ŞİDDET İÇEREN DARBE YAPILDI

Söz konusu anlaşma kapsamında ABD ile müttefiklerinin Afganistandaki asker sayısının azaltılması ve Afgan hükümetinin de onayıyla, esir takası yapılması bekleniyordu. Ancak 2021 yazının başında, ABD Başkanı Joe Bidenın son askerleri 11 Eylüle dek çekme vaadinde bulunduğu tarihlerde, Talibanın Afganistanda peş peşe kentleri ele geçirerek ilerlediği haberleri geldi. Gani, sürecin sonunda yaşanan şeyin siyasi bir anlaşma veya halkın da katıldığı siyasi bir süreç yerine, şiddet içerikli bir darbe olduğunu söyledi.

GÜNAH KEÇİSİ HALİNE GETİRİLDİM

Ganinin Kabilden çıkması sonrasında Taliban yönetimiyle Afganistandaki insani ve ekonomi kriz derinleşirken, eski devlet başkanı uluslararası ortaklara güvenmek gibi açılardan suçu üstlenmeye hazır olduğunu söyledi; hayatı boyunca uğruna çalıştığı şeylerin yok olduğunu belirterek, Değerlerim ayaklar altına alındı. Ve bir günah keçisi haline getirildim dedi. 

Son güncelleme: 17:31 30.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı