• Turkhane Logo

Afganistan'dan kız öğrencilere bir yasak daha

Afganistan'da 6'ncı sınıftan sonra eğitim görmeleri yasak olan kız öğrencilerin devam ettiği STK destekli okullar ani bir kararlı kapatıldı.

08:48 18 Nisan 2023 Salı
Afganistan'dan kız öğrencilere bir yasak daha
Afganistan'da 6'ncı sınıftan sonra eğitim görmeleri yasak olan kız öğrencilerin devam ettiği STK destekli okullar ani bir kararlı kapatıldı.

Afganistanda Talibanın Ağustos 2021de yönetimi eline geçirmesi sonrasında kadınlara yönelik yasak ve kısıtlamalara her geçen gün yenisi ekleniyor. Talibanın son olarak, ülkenin güneyinde sivil toplum örgütleri tarafından desteklenen eğitim merkezleri ve enstitüleri ani bir kararla kapattığı bildirildi.

Söz konusu eğitim kurumlarında ağırlıklı olarak altıncı sınıftan sonra okula devam etmeleri yasak olan kız çocukları eğitim görüyordu.

Talibana bağlı Eğitim Bakanlığından konuya dair yapılan açıklamada Helmand ve Kandahar vilayetlerinde söz konusu okullarda bir heyet tarafından yapılan inceleme neticesinde kapatma kararının alındığı ve ilgili merkezlere bildirildiği belirtildi. Adı geçen iki vilayet, Talibanın etkisinin en yüksek olduğu yerleşim merkezleri olarak biliniyor. Kapatma kararının gerekçesi ise açıklanmadı.

Halktan gelen şikayetler
Eğitim merkezlerinin faaliyetlerinin bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığını doğrulayan Eğitim Bakanlığı Sözcüsü Mutavekil Ahmed, ise Karar halktan gelen şikayetler üzerine alındı dedi. Ahmad söz konusu şikayetlerle ilgili ayrıntılı bilgi ise vermedi.

Helmandda bulunan en az iki STK yetkilisi Eğitim Bakanlığının yasaklama kararından haberdar edildiklerini doğruladı. Medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla açıklama yapan yetkililerden biri, yasaklanan eğitim kurumunun dokuz ilçede faaliyet gösterdiğini ve 20 ila 30 öğrencinin eğitim gördüğü yaklaşık 650 sınıfı bulunduğunu söyledi. Sınıflarda kız ve erkek çocuklarının birlikte eğitim gördüğünü söyleyen yetkili, ancak normal okullara gidemedikleri için çoğunlukla kız çocuklarının bulunduğunu kaydetti.

Kadın ve erkek öğretmenlerin ayrı sınıflarda çalıştıklarını aktaran yetkili, bakanlık personelinin tüm faaliyetleri izlediğini de sözlerine ekledi.

Konu ile ilgili bilgi almak üzere Afganistanda bulunan UNICEF yetkililerine ise ulaşılamadı.

Kandaharda bulunan Eğitim Bakanlığından bir yetkili, birçok STKnın eğitim sektöründe faaliyet gösterdiğini ve kız çocuklarına eğitim verdiğini belirterek, bu kuruluşların faaliyetlerinin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Yetkili, harcamalarının hesap verilebilir olmadığını ve bu merkez ve enstitülerin sahte okullar olduğuna dair şüpheler bulunduğunu ileri sürdü.

Bir bölgede eğitim müdürü olarak görev yapan yetkili, medyaya konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada, kaç merkez ve enstitünün kapatıldığı ya da iki ilde kaç öğrencinin karardan etkilendiği konusundaki belirsizliğin sürdüğünü aktardı.

Söz konusu eğitim projelerinin çoğu Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF tarafından yürütülüyor ve yerel STKlar taşeron ya da destekçi olarak proje çerçevesinde görev yapıyor.

Son güncelleme: 08:48 18.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı