• Turkhane Logo

Afganistan’da hangi ülke kaç kişiyi tahliye etti? Türkiye ne yaptı?

Taliban'ın yönetimine geçen Afganistan'da başta ABD olmak üzere birçok ülke tahliye uçuşları gerçekleştirdi. Kendi vatandaşları ve savunmasız Afganları ülkeden tahliye eden devletler arasında ABD, en çok kişiyi uçuran ülke oldu.

09:46 03 Eylül 2021 Cuma
Afganistan’da hangi ülke kaç kişiyi tahliye etti? Türkiye ne yaptı?
Taliban'ın yönetimine geçen Afganistan'da başta ABD olmak üzere birçok ülke tahliye uçuşları gerçekleştirdi. Kendi vatandaşları ve savunmasız Afganları ülkeden tahliye eden devletler arasında ABD, en çok kişiyi uçuran ülke oldu.

Afganistan’da yaşanan gelişmeler dünya gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından Afganistan’da yer alan yabancılar ve Afgan vatandaşların bazıları ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Uzun zamandır yaşanan gelişmelerin ardından, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO üyesi ülkeler Afganistan topraklarından tahliye operasyonları düzenledi. Peki, hangi ülke Afganistan’dan kaç kişiyi tahliye etti? Türkiye’de durum ne?

Dünya ülkeleri yeni bir göçmen ve mülteci krizi ile karşı karşıya. Afganistan’da Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından yüz binlerce kişi ülkeyi terk etti. Başta ABD olmak üzere birçok NATO ülkesi de Afganistan’dan tahliye operasyonları düzenleyerek kendi vatandaşlarını ve Afgan vatandaşlarını ülkeden çıkarttı. ABD ve müttefikleri, 31 Ağustos tarihine kadar Afganistan’dan mümkün olduğunca çok insanı tahliye etmek için seferber oldu. Taliban yönetimindeki Afganistan’dan en fazla kişiyi tahliye eden ülke ise ABD oldu.

/


ABD, KABİL HAVAALANINDAN YAKLAŞIK 117 BİN KİŞİYİ TAHLİYE ETTİ

ABD’nin Afganistan’da 20 yıl süren en uzun savaşında 2 bin 448 Amerikan askeri hayatını kaybederken ABD için çalışan ve can veren Afganların sayısı da 3 bin 846 olarak kayıtlara geçti. 20 yıldır Afganistan topraklarında Taliban ile mücadele eden ABD’de yapılan anlaşma gereği 31 Ağustos 2021 tarihinde ülke topraklarından ayrıldı. Kabil havaalanından yapılan operasyonlarda en fazla kişiyi tahliye eden ülke ABD oldu. ABD, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından 31 Ağustos tarihine kadar hem kendi vatandaşlarını hem de savunmasız 116 bin 700 Afgan vatandaşını ülkeden tahliye etti. Bu alanda ABD’nin ardından İngiltere geliyor. İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana 15 bin kişi tahliye edildi.

Son zamanlarda ciddi bir göçmen krizi ile karşı karşıya olan Avrupa Birliği’nde (AB) üye ülkelerden Almanya, Afganistan’dan en fazla kişiyi tahliye eden 3’üncü ülke konumunda. Almanya, kendi vatandaşları da dahil olmak üzere Afganistan’dan toplam 5 bin 530 kişiyi tahliye etti. Alman ordusu, 4.100’den fazla Afgan da dahil olmak üzere 5 bin 530 kişiyi tahliye etti. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yaptığı açıklamada yaklaşık 300 Alman vatandaşının Afganistan’da kaldığını söyledi. AB ülkeleri arasında Almanya’nın ardından en fazla kişiyi tahliye eden ülke İtalya oldu. İtalya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aralarında bin 301’i kadın ve bin 453’ü çocuk olmak üzere 4 bin 890 Afgan uyruklu olmak üzere 5 bin 11 kişiyi tahliye ettiği belirtildi. Ülkede göçmen istemeyen ve bunun için Belarus sınırına çit ören Polonya, Afganistan’dan 600’ü kadın ve çocuk olmak üzere 900 kişiyi tahliye ettiğini duyurdu.



Kabil havaalanının yeniden açılması için Taliban ile ortak hareket etmeye hazırlanan Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, Türkiye’nin geride kalan küçük bir “teknik grup” dışındaki tüm asker ve sivilleri Afganistan’dan tahliye ettiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Afganistan’dan yaklaşık 1000 Türk vatandaşı da dahil olmak üzere en az bin 400 kişiyi tahliye ettiğini söyledi.

Son güncelleme: 09:46 03.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı