• Turkhane Logo

Afganistan Türk şirketin milyar Dolarlık projesini nedensiz iptal etti

Yüzde 51’i Yıldızlar SSS Holding ait olan Turkish Afghan Mining Company'nin Afganistan'ın Badahşan vilayetinde kazandığı altın arama ihalesini askıya alındı. Projenin iptal nedeni ise açıklanmadı.

11:09 18 Aralık 2019 Çarşamba
Afganistan Türk şirketin milyar Dolarlık projesini nedensiz iptal etti
Yüzde 51’i Yıldızlar SSS Holding ait olan Turkish Afghan Mining Company'nin Afganistan'ın Badahşan vilayetinde kazandığı altın arama ihalesini askıya alındı. Projenin iptal nedeni ise açıklanmadı.



Yıldızlar SSS Holding’in hedef pazarı Afganistan olarak biliniyor. Hatta 2013 yılında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afganistan ziyaretinde “Bir Türk şirketi, bin kilometrekare alanda altın aramayla ilgili açılan ihaleyi 70 firmayı geride bırakarak kazandı” demiş, ardından o firmanın Yıldızlar SSS Holding olduğu ortaya çıkmıştı.

Eti Gümüş’ün de sahibi olan Yıldızlar SSS Holding, dört ruhsatlı altın ihalesini kazandıkları bölgenin Afganistan’ın kuzeydoğusunda Tacikistan ve Pakistan sınırında yer alan Badahşan vilayeti olduğunu açıklamıştı.


O dönem ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Afganistan’da en az 1 trilyon dolarlık maden ve mineral olduğunu yazmıştı. Yıldızlar SSS Holding’in hedefindeki pazar ise ülkedeki bilinen 25 milyar dolarlık altındı.

Yıldızlar SSS Holding’in Badahşan vilayetinde altın arayacak şirketinin adı Turkish Afghan Mining Company (TAMC).

Şirketin yüzde 51’i Yıldızlar’a, yüzde 49’u ise Afghan Gold and Minerals (Afgan Altın ve Mineralleri) adlı konsorsiyuma ait. Bu konsorsiyumun yüzde 51’i Afgan işadamı Sadat Naderi’ye, kalanı ise Centar adlı bir yatırım fonunun. Centar’ın ortakları arasında ise Polonya’nın en zengin işadamı Jan Kulczyk, madencilik devi BHP Billiton’ın eski CEO’su Chip Goodyear ve İngiliz bankacı Ian Hannam...

Dünyanın haberine göre, geçtiğimiz günlerde Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani, Yıldızlar SSS Holding’in projesini iptal etti. Açıklamayı ise Afganistan Madenler ve Petrol Bakanlığı sözcüsü Abdul Qadir Mutfi yaptı.

Afganistan Ekonomik Konseyi’nin toplandığını açıklayan Mutfi, Sar-e-Pul eyaletindeki Balkh Aab Bakır Yatağı ile Badahşan eyaletindeki arama projesindeki sözleşmelerin süresiz askıya alındığını açıkladı.

250 kilometrekare alan için yapılan sözleşmenin yapıldığı proje, Afganistan’ın en zengin altın rezervine sahip.

Projedeki iptal nedeni ise açıklanmadı. Ancak Afganistan’daki seçim sürecinin bu kararda etkili olduğu ifade ediliyor. Zira Yıldızlar SSS Holding’in ülkedeki yerel ortaklarından Sadat Nazeri, eski Altyapı Bakanı.

Son güncelleme: 11:09 18.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı