• Turkhane Logo

‘Açız’ diyerek ülkelerini terk eden mülteciler köprüde mahsur kaldı

Orta Amerikalı binlerce mülteci Guatemala’yı Meksika’ya bağlayan köprüde, 'Açız' diyerek ülkeye giriş izni istiyor.

20:55 21 Ekim 2018 Pazar
‘Açız’ diyerek ülkelerini terk eden mülteciler köprüde mahsur kaldı
Orta Amerikalı binlerce mülteci Guatemala’yı Meksika’ya bağlayan köprüde, 'Açız' diyerek ülkeye giriş izni istiyor.





Orta Amerikalı binlerce mülteci Guatemala’yı Meksika’ya bağlayan köprüde mahsur kaldı. Bazı göçmenler yüzerek geçmeye çalışırken, ‘Açız’ diyerek ülkeye giriş izni istiyor.


Çoğunluğu Honduraslı binlerce Orta Amerikalı göçmenden oluşan bir kervan, geceyi Meksika ile Guatemala sınırında bulunan bir köprüde geçirdi.

Meksika’yı da aşarak Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşmak isteyen kafileyi durdurmak için yüzlerce Meksikalı polis sınır bölgesine gönderildi.

Euronews’ın aktardığına göre, günlerce yol katederek sınıra dayanan binlerce göçmen, polisin sert müdahalesi ve biber gazı kullanmasından dolayı tepki gösterdi. Meksika’ya girmek için ellerinde herhangi bir belgesi olmayan göçmenler çaresizce ve zor şartlar altında sınırda sıkışmış bir halde bekliyor.

Basın mensuplarıyla konuşan göçmenlerin çoğu, daha da ileriye gidebilmek için tekrar deneyeceklerini söylüyor. Kimi göçmenlerse yaklaşık bir buçuk Amerikan doları ödeyerek plastik botlarla Meksika sınırını geçmeye çalışıyor.

Honduras’ın ‘en tehlikeli’ şehirlerden biri olan San Pedro Sula’nın otobüs terminalinde aylar öncesinde yaklaşık 150 Honduraslı tarafından başlatılan göçmen hareketi kısa sürede büyüyerek binlerce kişiye ulaştı.

TRUMP’TAN ‘GELMEYİN’ UYARISI

Meksika’nın sınıra polis gönderme kararının ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen tehditler doğrultusunda gerçekleştiği düşünülüyor.

ABD Başkanı Trump yaptığı açıklamada, Meksika’nın yasa dışı göçü durdurmaması durumunda, ülkesinin ordusunu sınıra yığacağını, güney sınırını kapatacağını ve ödemeleri keseceğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo krize dönüşen olayı çözmek amacıyla Meksiko City’de üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez ise Guatamalı mevkidaşı Jimmy Morales ile görüşerek, göçmenleri ülkelerine geri döndürmek için bir toplantı gerçekleştirdi.

 

Son güncelleme: 20:55 21.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı