• Turkhane Logo

Acı gerçek iktidar değişince anlaşıldı! Çin'in finanse ettiği otoban Karadağ'ı borca batırdı

Karadağ, Çin'den 1 milyar dolar borç alınarak başlanan otoban projesi nedeniyle zorda. 2014 tarihli anlaşmada borç ödenmezse Çin'e toprak talep etme hakkı tanınıyor. Yeni hükümet AB'den kredi istedi.

17:25 01 Temmuz 2021 Perşembe
Acı gerçek iktidar değişince anlaşıldı! Çin'in finanse ettiği otoban Karadağ'ı borca batırdı
Karadağ, Çin'den 1 milyar dolar borç alınarak başlanan otoban projesi nedeniyle zorda. 2014 tarihli anlaşmada borç ödenmezse Çin'e toprak talep etme hakkı tanınıyor. Yeni hükümet AB'den kredi istedi.


Eski hükümet döneminde Çinden yaklaşık 1 milyar dolar borç alınarak yapımına başlanan bir otoban; yarım kalan inşaat; borçların ödenememesi halinde Çine tanınan toprak talep etme hakkı ve Pekine ödeme yapmak için Avrupa Birliğinden borç talep eden yeni hükümet... Balkan ülkesi Karadağ, 2014te Çin finansmanıyla inşasına başlanan ancak yarım kalan ve ülkeye muazzam bir borç yükü bindiren otoban projesi yüzünden zor günler yaşıyor...  

İLK 41 KİLOMETRE İÇİN 1 MİLYAR DOLAR BORÇ


Halk arasında hiçbir yere gitmeyen otoban olarak adlandırılan yol projesinin imzaları 2014 yılında başbakan, bugün ise devlet başkanı olan Milo Djukanovicin döneminde atıldı. 163 kilometrelik otobanın, Karadağın Adriyatik Denizindeki Bar Limanını komşu Sırbistanın başkenti Belgrada bağlaması öngörülüyordu. Karadağ hükümeti, üç parçalı olarak inşa edilecek otobanın sadece ilk 41 kilometresi için Çinden 1 milyar dolar borç aldı. Bu anlaşma o dönem, Çinin Bir Kuşak Bir Yol projesi kapsamında Avrupadaki nüfuzunu artırma girişimi olarak da yorumlandı.

ALTINDAN GEÇEN YOLU KULLANIYORLAR

Ancak gelinen noktada, yolun Çin finansmanıyla yapılan ve 2019 yılında tamamlanmış olması planlanan ilk bölümünün inşaatı Covid pandemisi nedeniyle bitmedi. Öyle ki, Karadağlılar ülkeyi borca boğan inşaatın altından geçen eski yolu kullanıyor. Bununla birlikte, Çin Exim Banktan (The Export Import Bank Of China) alınan kredinin ilk taksidinin nasıl ödeneceği bilinmiyor.

BORÇ ÖDENEMEZSE TOPRAK TALEBİ HAKKI VERİLMİŞ

Dahası, Amerikan haber sitesi NPRa göre, imzalanan anlaşma uyarınca, eğer Karadağ hükümeti Exim Banka borcunu ödeyemezse, bankanın -orduya ait olmadığı veya diplomatik amaçlarla kullanılmadığı sürece- toprağa el koyma hakkı bulunuyor. Çin bankası ise temmuz ayında ödenmesi planlanan ilk taksidi şu an için 2022 sonuna erteledi.

SON SÖZÜ SÖYLEME YETKİSİ ÇİN MAHKEMELERİNE VERİLDİ

NPR, önceki hükümetin imzaladığı anlaşma uyarısınca kontratın hayata geçirilmesine dair son sözü söyleme yetkisinin Çin mahkemelerine verildiğini de yazdı.

KARŞI ÇIKAN MUHALEFET BUGÜN İKTİDARDA

Karadağda muhalefet partileri, bir dizi fizibilite çalışmasına dayanarak projeye 2014 yılında karşı çıkmıştı. O günün muhalefeti, bugün kılpayı farkla çoğunluk sahibi olan bir koalisyon hükümetiyle iktidarda. Yeni hükümet, Çine borcu kapatabilmek için de Avrupa Birliğine (AB) yönelmiş durumda. Maliye Bakanı Milojko Spajic, aylar süren temasların ardından, Avrupadaki bir kurumun kendilerine düşük faizle kredi vermeyi kabul ettiğini açıkladı.

BORCU KAPATIP FAİZLERİ DÜŞÜREBİLECEĞİZ

Spajic, kurumun adını vermemekle birlikte bu kredi sayesinde nakit sıkıntısı çeken hükümetin birikim yapabileceğini ve faiz oranlarını düşürebileceğini söyledi. AB kaynakları ise anlaşmanın Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyenin imzasını aldıktan sonra yürürlüğe gireceğini belirtti. Bu anlaşma da, Karadağda yeni hükümetin Çin nüfuzuna karşı AByi devreye sokması olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, Çinin eski Yugoslavya ülkelerinde son dönemde milyarlarca dolarlık yatırım yaparak, ABnin doğuya genişleme planlarını karmaşıklaştırdığını söylüyor. 

DEVAMI YAPILAMAYABİLİR

Hiçbir yere çıkmayan otoban projesine gelince... Yarım kalan inşaat şu an, başkent Podgoricanın dışındaki tepelerden başlıyor; kentin doğusundaki dağlık arazide son buluyor. Hükümet, yolun henüz tamamlanmayan ilk bölümünün yol açtığı borcun büyüklüğü nedeniyle, projenin devamının da getirilemeyeceğini söylüyor.

GELECEK NESİLLER BELKİ ÖDEYEBİLECEK

Eski adalet bakanlarından Dragan Soc, Sanırım borcu bu nesil ödeyemeyecek, belki gelecek nesiler öder. Fakat bunun Çin için bir sorun olmadığını düşünüyorum. Bu, bizim yanlış kararımız diyor.

ÖNCEKİ HÜKÜMETİN YANLIŞ KARARININ KURBANIYIZ

Başbakan Yardımcısı Dritan Abazovic de, geçtiğimiz aylarda ABden borç talep ettikleri sırada Şu an, önceki hükümetin son derece yanlış olan kararının bir kurbanıyız demişti. Abazovic, anlaşmanın Çin mahkemelerine yetki veren ve Pekine toprak talep etme hakkı tanıyan anlaşmanın maddelerini de inanılmaz bulduğunu söyleterek, Bu normal değil. Ulusal çıkarlar açısından hiçbir mantığı yok diye konuştu. 

FERRARİ ALDIK AMA BENZİNE PARAMIZ YOK

Asya Çalışmaları Avrupa Enstitüsünden Mladen Grgic ise yolun ülkedeki en iyi otoban olduğunu söylese de, Karadağ için böyle bir otobana sahip olmak, ortalama maaşla Ferrari almak gibi. Sonra aklınıza geliyor ki, Benzine param olmayabilir dedi. 

YOLSUZLUK İDDİASI: HÜKÜMETİN DALKAVUKLARINA PARA DAĞITILDI

Grgic, Balkanlardaki Çin projelerinin her zaman için siyasi olduğu yorumunu yaparak, Balkanlarda her şey bu şekilde yapıyor. Kamunun parasını, dalkavuklar ağınıza dağıtmak ve siyasi amaçlar için kullanıyorsunuz yorumunu yaptı. Grgic, nüfuz alanı yaratmak isteyen ve yükselen bir süper güç olarak Çinden gelen parayla yolsuzluğun kolaylaştığını savundu.

Başbakan Yardımcısı Dritan Abazovic, mayıs ayında verdiği bir röportajda, önceki hükümetin üyelerinin Çin finansmanlı otobanın inşaatı sırasında yolsuzluk yaptığı iddiaları için soruşturma açılabileceğini söylemişti. Ancak Çinle ilk taksidi ertelemek ve AByle de kredi almak için yapılan görüşmeler sırasında böyle bir soruşturma henüz açılmadı. 

DIŞ BORÇ, GAYRISAFİ MİLLİ HASILANIN ÜZERİNDE

IMF verilerine göre, ekonomisi turizme dayalı olan Karadağ 2020de zor bir yıl geçirdi; ülke ekonomisi yüzde 15.2 oranında daraldı. Bugünkü göstergeler, 2021de yüzde 9 büyüme öngörüyor. Karadağda gayrısafi milli hasılanın yüzde 103üne yükselen dış borcun yaklaşık dörtte biri ise Çinden alındı. 

Son güncelleme: 17:25 01.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı