• Turkhane Logo

AB'nin Rusya'ya yaptırım paketine ilk kez Çinli şirketler eklendi

Avrupa Birliği Rusya'ya yönelik yaptırım paketinde ilk kez Kremlin'in yasaklı malları ele geçirmesine yardımcı olduğundan şüphelenilen Çin anakarasındaki şirketler de yer aldı.

23:40 21 Şubat 2024 Çarşamba
AB'nin Rusya'ya yaptırım paketine ilk kez Çinli şirketler eklendi
Avrupa Birliği Rusya'ya yönelik yaptırım paketinde ilk kez Kremlin'in yasaklı malları ele geçirmesine yardımcı olduğundan şüphelenilen Çin anakarasındaki şirketler de yer aldı.

Euronewste yer alan habere göre Avrupa Birliği, Rusyaya yeni bir dizi yaptırım uygulama kararı aldı. Bu yaptırımlar ilk kez Kremlinin yasaklı malları ele geçirmesine yardımcı olduğundan şüphelenilen Çin anakarasındaki şirketleri hedef alıyor.

Yaptırımların odağında Rusyaya başta insansız hava aracı parçaları olmak üzere ABde üretilen ileri teknoloji ve askeri ürünler sağlamakla suçlanan dünya çapındaki firmalar bulunuyor.

Diğer ülkelerin yanı sıra Türkiye ve Kuzey Koreden şirketler de listede yer alıyor. Şu anda 2,000den fazla ismin yer aldığı kara listeye çoğu Rusyadan olmak üzere yaklaşık 200 kişi ve kuruluş eklendi.

Ancak paket, Devlet Başkanı Vladimir Putinin en önde gelen eleştirmeni Aleksey Navalnynin ölümüne karıştığı iddia edilen herhangi bir kişiyi kapsamıyor. Ayrıca alüminyuma yönelik daha sıkı kısıtlamalar da dahil edilmedi.

Yaptırımların tam ayrıntıları bu hafta içinde ABnin resmi gazetesinde yayınlandıktan sonra belli olacak.

Putinin savaş makinesini küçültmeye devam etmeliyiz

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Putinin savaş makinesini küçültmeye devam etmeliyiz dedi.

Blok daha önce de Çin anakarasında yerleşik bir avuç firmayı cezalandırma girişiminde bulunmuş, ancak Pekin yetkililerinin şikayetleri ve bazı üye devletlerin çekinceleri bu adımı engellemişti. Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin giderek yakınlaşması Brükseldeki diplomatları bu fikri ikinci kez denemeye itti.

Çin hükümetinin gümrük rakamlarına göre, Rusya-Çin ticareti 2023 yılında 240 milyar doların (213 milyar euro) üzerine çıkarak rekor seviyeye ulaştı. Bu rakam iki ülke tarafından belirlenen 200 milyar dolarlık hedefi kolaylıkla aşıyor.

Şubat 2022den bu yana 13. paket olan yeni AB yaptırımları, Ukraynadan kaçırılan çocukların yeniden eğitildiği Rusya tarafından işletilen kurumları da hedef alıyor. İddia edilen kaçırma olayları, bu suçlamayı savaş suçu olarak değerlendiren Uluslararası Ceza Mahkemesinin Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmasına neden oldu.

Paketin onaylanması kasıtlı olarak Ukraynadaki savaşın ikinci yıldönümüne denk getirildi. Süreç, Rusyanın nükleer tekeli Rosatomun dahil olduğu herhangi bir kısıtlamayı engellemeye kararlı olan Macaristan tarafından yavaşlatıldı.

Rosatom, Macaristanın elektriğinin %50sinden fazlasını sağlayan Paks nükleer santralinin genişletilmesinde ana yüklenici konumunda.

Yaşanan küçük aksaklığa rağmen cezalar, Rusyanın Ukraynayı işgalinin üzerinden iki yıl geçmesi nedeniyle kendi kendine koyduğu sembolik sürenin dolmasına üç gün kala onaylandı.

Son paket neredeyse tamamen, Whac-A-Molea benzetilen ve bir boşluk kapatılır kapatılmaz bir diğerinin ortaya çıktığı yaygın bir olgu olan yaptırımların delinmesine odaklanıyor.
Türkiyeden şirketler de listede

Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Sırbistan ve Ermenistan aylardır ABnin radarındaydı ve özel temsilci David OSullivan bu hükümetleri daha fazlasını yapmaya ikna etmek için bir ülkeden diğerine uçuyordu.

OSullivan aralık ayında Euronewse verdiği demeçte Bence gerçekçi olmalıyız. Kazanılacak para var. dedi.

Geçtiğimiz yıl AB, bloğun belirli şirketlerle değil, bir bütün olarak ülkelerle belirli ticaret akışlarını kısıtlamasına izin veren bir dolanmayı önleme aracını tanıt tı. Bu araç son çare olarak görülüyor ve etkinleştirilmesi üye devletlerin oybirliğiyle onayına bağlı ki bu çıtayı tutturmak giderek zorlaşıyor.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir diplomat, Rusyaya yönelik yaptırımların bloğun başlangıçta umduğu kadar etkili olmadığının oldukça açık hale geldiğini çünkü Rus toplumunun hala istediklerini elde ettiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yakın zamanda yapılan bir tahmin, yüksek askeri harcamalar ve güçlü tüketim nedeniyle Rus ekonomisinin beklentilerini yükseltti.

Son güncelleme: 23:40 21.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı