• Turkhane Logo

AB'nin Rusya yaptırımları The Guardian'a sızdırıldı: Savunma Bakanı Şoygu da listede

Avrupa Birliği'nin (AB), Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasına misilleme olarak Rusya'ya karşı bugün açıklaması planlanan yaptırımların taslak metni basına sızdırıldı.

18:41 23 Şubat 2022 Çarşamba
AB'nin Rusya yaptırımları The Guardian'a sızdırıldı: Savunma Bakanı Şoygu da listede
Avrupa Birliği'nin (AB), Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasına misilleme olarak Rusya'ya karşı bugün açıklaması planlanan yaptırımların taslak metni basına sızdırıldı.


The Guardian gazetesi, taslağa göre Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygunun yanı sıra Rusya Hava Kuvvetleri ile Karadeniz Filosu komutanlarının listede olduğunu yazdı. Habere göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Dumanın 351 üyesine ve metinde trol fabrikası olarak nitelenen Rusya internet ajansına da yaptırım uygulanacak.

Yaptırım listesinin AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanlarınca onaylanması halinde, 23 kişiye seyahat yasağı getirileceği ve bu kişilerin malvarlıklarının dondurulacağı, üç Rus bankasına da yaptırım dayatılacağı belirtildi. Aynı zamanda, Rusya hükümetine AB finans piyasalarında kısıtlamalar getirileceği, Moskovanın bağımsızlığını tanıdığı Donetsk ve Lugansk ile ticaretin de yasaklanacağı aktarıldı.


Gazete Duvarın aktardığına göre, The Guardiana sızdırılan yaptırım listesinde en dikkat çeken isim, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu oldu. Gazete, taslak metinde Şoygudan Ukraynaya karşı herhangi bir askeri adımın sorumlusu olarak söz edildiğini yazdı. Listede aynı zamanda, kararlarda aktif rol oynadığı gerekçesiyle Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı İdaresinin yöneticisi Anton Vaino da yer alıyor. Diğer öne çıkan isimler ise Rusya Karadeniz Filosunın komutanı Igor Osipov ile Hava kuvvetleri Komutanı Sergey Surovikin.

Haberde, Başbakan Yardımcısı ve devlet bankası VTBnin başkanı Dmitri Grigorenko ile savunma sektöründe önemli rol oynayan devlet kalkınma bankası VEBin başkanı Igor Şuvalova da yaptırım uygulanacağı belirtildi.

The Guardian, ABnin Rus propagandacıları olarak nitelediği Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ile Russia Today kanalının yöneticisi Margarita Simonyanın yanı sıra Russia One kanalının sunucusu Vladimir Solovyovu da listeye almayı planladığını yazdı.

Sızdırılan listede bir diğer öne çıkan isim de, Putine yakınlığıyla tanınan ve Wagnerin arkasındaki isim olduğu iddia edilen Evgeni Prigozhin. The Guardian, Rusya İnternet Araştırma Ajansının yaptırım listesine alındığını, Prigozhinin de ajansı finanse ettiği gerekçesiyle yaptırımlara tabi tutulacağını yazdı. Prigozhinle bağlantılı şirketleri sahibi olarak görünen annesi ve eşinin de listeye alındığı belirtildi. Yaptırım uygulanacak bankalar ise Batılı liderlerin Putinin şahsi bankası olarak gördüğü belirtilen Bank Rossiya (Rusya Bankası) ile savunma sektörünü finanse eden Promsvyazbank ve Vnesheconombank olarak sıralandı.

Son güncelleme: 18:41 23.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı