• Turkhane Logo

AB'nin elinde kan var! Sınır gücü Frontex'in feshedilmesi için kampanya başlatıldı

Akdeniz'de göçmenleri kurtarmak için çalışan sivil toplum kuruluşları ve yardım derneklerinin de aralarında yer aldığı bir grup, Avrupa Birliği (AB) Sınır Güvenliği Örgütü Frontex'in feshedilmesi talebiyle kampanya başlattı.

10:13 20 Haziran 2021 Pazar
AB'nin elinde kan var! Sınır gücü Frontex'in feshedilmesi için kampanya başlatıldı
Akdeniz'de göçmenleri kurtarmak için çalışan sivil toplum kuruluşları ve yardım derneklerinin de aralarında yer aldığı bir grup, Avrupa Birliği (AB) Sınır Güvenliği Örgütü Frontex'in feshedilmesi talebiyle kampanya başlattı.


Onlarca örgütten oluşan Frontex İptal Edilsin (AbolishFrontex) ağı, AB sınır ajansı Frontexin ölümlere ve insan hakları ihlallerine yol açtığı gerekçesiyle feshedilmesini istiyor. Geçen hafta bu talebi bir mektupla AB kurumlarına yollayan grup, Dünya Mülteciler Gününde de birçok ülkede etkinlik düzenlemeyi planlıyor.

Frontex İptal Edilsin ağının AB üyesi ülkelerin hükümetlerine, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Frontex yönetimine hitaben yazdığı mektupta şu ifadeler yer alıyor:


Bu yıl şimdiye kadar en az 740 kişi, güvenli bir yer arayışıyla Akdenizi geçmeye çalışırken öldü. ABnin sınır rejimi onları sıklıkla deniz şartlarına uygun olmayan araçlarla tehlikeli göç rotalarına başvurmaya itti; komşu ülkeleri bu insanları yolda durdurmakla görevlendirdi; şiddet ve geri itmelere maruz bıraktı ya da kurtarmayı reddederek denizde boğulmaya terk etti.

Bu hayatların ABnin insanları korumak yerine sınırlarını güçlendirme saplantısı yüzünden kaybedildiği belirtilen mektupta ABnin elinde kan var deniliyor.

AB SINIR POLİTİKALARI IRKÇI SUÇLAMASI

Ağın internet sitesindeki açıklamada da, Avrupanın sınır politikaları nedeniyle 1993ten beri yaklaşık 45 bin kişinin, denizde boğularak, sınırlarda vurularak, intihar yoluyla ya da geri gönderildikleri ülkelerde öldürülerek hayatını kaybettiği belirtiliyor. Frontex, sistematik insan hakları ihlallerinden sorumludur deniliyor.

ABnin sınır politikalarını ırkçı diye niteleyen grup, Frontexi ve temsil ettiği sistemi lağvetmenin vakti geldi diyor.

Frontex İptal Edilsin ağında, çoğunlukla Libyadan denize açılarak İtalya üzerinden Avrupaya ulaşmaya çalışan göçmenleri kurtarmak için faaliyet gösteren Open Arms, Sea Watch, Mediterranea gibi örgütler de yer alıyor.

Organizatörler arasında, 2019da Sea Watch gemisinin kaptanlığını yapan ve İtalyada yargılanan Alman kaptan Carola Rackete de yer alıyor. Rackete, Libya-İtalya arasında denizde kurtardığı göçmenlere 2 hafta boyunca güvenli liman açılmaması üzerine İtalya karasularına izinsiz olarak girmişti.

Frontexi sıklıkla eleştiren Rackete geçen yılki Dünya Mülteciler Gününde de Frontexin görevi, ayrıcalıklı konumdaki AByi, kaynakların çıkarılması ve ucuz iş gücüyle dünya çapında neden olduğumuz sefaletten tecrit etmek demişti.

2014te 100 milyon euroluk bir bütçeye sahip olan Frontex, ABnin 2022-2029 bütçesinden ise 5,6 milyar euroluk bir pay aldı.

Geçen Ocak ayında, Frontex hakkında ABnin dolandırıcılıkla mücadele kurumu Olaf tarafından soruşturma açıldığı haberleri çıkmıştı. Soruşturmada, görevi kötüye kullanma, göçmenlere karşı yasa dışı operasyonlar, taciz ve geri itme iddiaları inceleniyor.

Son güncelleme: 10:13 20.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı