• Turkhane Logo

ABD'nin yeni dışişleri bakanı Türkiye'yi böyle tarif etmiş: Totaliter İslamcı diktatörlük

ABD’nin yeni dışişleri bakanı Mike Pompeo, 15 Temmuz'un ertesi günü Twitter’da Türkiye’yi ‘totaliter İslamcı diktatörlük’ olarak tanımlamıştı.

17:36 13 Mart 2018 Salı
ABD'nin yeni dışişleri bakanı Türkiye'yi böyle tarif etmiş: Totaliter İslamcı diktatörlük
ABD’nin yeni dışişleri bakanı Mike Pompeo, 15 Temmuz'un ertesi günü Twitter’da Türkiye’yi ‘totaliter İslamcı diktatörlük’ olarak tanımlamıştı.

Trump, dışişleri bakanı Rex Tillerson’un görevden aldığını ve CIA şefi Pompeo’nun geldiğini duyurmuştu.

‘Anca İran yönetimi kadar demokratik’

BBC Türkçe’nin haberine göre Cumhuriyetçi Parti içerisindeki muhafazakar Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri’ne subay yetiştiren West Point’teki Askeri Akademi’den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu. Pompeo ayrıca Harvard Üniversitesi’nde hukuk okudu.


Eski CIA başkanı, Berlin Duvarı yıkılmadan önce ‘Demir Perde’nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı.

CIA’in başkanlık koltuğuna geldiği 2017 yılında ilk yurt dışı seyahatini Türkiye’ye yapan Pompeo, darbe girişiminin ertesi günü Twitter’da Türkiye’yi ‘totaliter İslamcı diktatörlük’ olarak tanımlamıştı.


‘Erdoğan hükümetinin anca İran yönetimi kadar demokratik olduğu’ ifadelerini de kullanan Pompeo daha sonra bu tweeetini silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

Pompeo’nun 2013 yılında da ‘İslamcı teröristleri sert bir şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarına’ yönelik sözleri, Demokratlar ve Müslüman lobi kuruluşları tarafından kınanmıştı.

Pompeo’nun geçmişi

Eski ABD başkanı Barack Obama’nın Guantanamo Üssü’nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013’te cezaevini ziyarettikten sonra, açlık grevindeki mahkumlar hakkında “Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi” demişti.

Pompeo, devlete dair gizli belgeleri gazetecilere sızdıran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın‘idam edilmesi gereken bir vatan haini’ olduğunu düşündüğünü söylemişti.

Trump’ın başkanlık seçimindeki rakibi Demokrat aday Hillary Clinton’a yönelik eleştirileriyle bilinen Pompeo, Clinton’ı 11 Eylül 2012’de Libya’nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırının ‘üzerini örtmekle’ suçlamıştı.

Mike Pompeo ayrıca, annenin hayati tehlikesinin bulunması haricinde kürtaja da karşı çıkıyor.

 

Son güncelleme: 17:36 13.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı