• Turkhane Logo

ABD'nin, Ukrayna büyükelçiliğinde büyük hareketlilik

Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna'daki büyükelçilik personelinin ailelerinden bölgede artan gerilim nedeniyle ülkeyi terk etmelerini istedi.

08:48 24 Ocak 2022 Pazartesi
ABD'nin, Ukrayna büyükelçiliğinde büyük hareketlilik
Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna'daki büyükelçilik personelinin ailelerinden bölgede artan gerilim nedeniyle ülkeyi terk etmelerini istedi.

Dışişleri Bakanlığı zorunlu olmayan personelinin de ülkeden ayrılmasına izin verirken, Ukraynadaki ABD vatandaşlarından da benzer bir seçeneği düşünmesini istedi.

Yapılan açıklamada, Rusyanın Ukraynaya karşı önemli bir askeri harekat planladığına dair haberler olduğu belirtildi.

Bölgede güvenlik koşullarının öngörülemez ve kısa sürede kötüleşebilecek olduğu da ifade edildi.

Ukrayna sınırına 100 bin kişilik askeri birliklerini konuçlandıran Rusya, Ukraynayı işgal etmeyi planladığına yönelik iddiaları yalanladı.

NATO da sınırdaki Rus hareketliliği nedeniyle Avrupada yeni bir çatışma riski nedeniyle uyarıda bulundu.

ABD başta olmak üzere NATO ülkeleri, Rusyanın askeri yığınak ve tatbikatları karşısında Ukraynanın da birlik üyesi yapılması ihtimalini daha yüksek sesle dile getirdikçe Rusya da buna itirazlarını artırıyor ve daha sert açıklamalar yapıyor.

Son aylarda yaşanan diplomasi trafiği ve liderlerin görüşmeleri de bugüne kadar sonuçsuz kaldı ve sınırdaki gerilim arttı.

Öyle ki, Batılı ülkeler Rusyanın 2014te Kırımı ilhakından sonra bir kez daha Ukraynaya işgal başlatabileceği yönünde kaygıların arttığını belirterek Ukraynaya askeri desteğe başladı.

ABD ve İngiltere dahil olmak üzere birçok ülke de Ukraynaya mühimmat ve askeri birlik tedarik ediyor.

ABDnin Ukraynaya yapacağı askeri mühimmat yardımının ilk sevkiyatı ise Pazar günü Kieve ulaştı.

Birleşik Krallık da hafta başında yaptığı açıklamada savunma silahları ve eğitim için fazladan asker göndereceğini duyurdu. Pek çok NATO müteffiki ülke de Ukraynaya askeri mühimmat ya da askeri birlik gönderiyor.

2014te Rusya ve Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, Rusyanın Ukraynaya bağlı Kırım yarımadasını ilhakıyla sonuçlanmıştı. Batıdan Rusyaya yönelik yaptırımlar gelmişti.

Aynı dönemde Ukraynanın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetskte de Rusyadan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşanmıştı.

Savaş 2015te sona ermiş olsa da Temmuz 2020deki ateşkese kadar çatışmalar devam etmişti. Yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti.

Son güncelleme: 08:48 24.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı