• Turkhane Logo

ABD’nin Irak’taki misilleme saldırıları Ortadoğu’yu gerdi

ABD Başkanı Joe Biden, Irak'ın kuzeyinde insansız hava aracıyla düzenlenen bir saldırıda üç ABD'li askerin yaralanmasının ardından, ABD ordusuna İran destekli milis gruplara karşı misilleme hava saldırıları düzenleme talimatı verdi.

11:41 27 Aralık 2023 Çarşamba
ABD’nin Irak’taki misilleme saldırıları Ortadoğu’yu gerdi
ABD Başkanı Joe Biden, Irak'ın kuzeyinde insansız hava aracıyla düzenlenen bir saldırıda üç ABD'li askerin yaralanmasının ardından, ABD ordusuna İran destekli milis gruplara karşı misilleme hava saldırıları düzenleme talimatı verdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, Pazartesi günü erken saatlerde meydana gelen saldırıda ABD askerlerinden birinin ağır yaralandığını söyledi. Tek yönlü bir saldırı dronunun kullanıldığı saldırıyı İran destekli militanların oluşturduğu Kataib Hizbullah ve bağlı gruplar üstlendi.

Iraklı yetkililer ABDnin Salı günü erken saatlerde milis mevzilerini hedef alan saldırılarında bir militanın öldüğünü, 18inin de yaralandığını açıkladı. Bu saldırılar, İsrail-Hamas çatışmalarının bölgeye yayılacağı endişelerinin arttığı bir döneme denk geldi.

İran Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrailin Suriyenin başkenti Şamın dış mahallelerine düzenlediği saldırıda İranın elit Kudüs Gücünün eski komutanı General Kasım Süleymaninin yakın arkadaşı olan üst düzey generallerinden Seyid Razi Musavinin öldüğünü duyurmuştu. Süleymani 2020nin Ocak ayında Irakta bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmüştü.

Pazartesi günü Kuzey Irakta gerçekleştirilen milis saldırısı, Musavinin öldürüldüğü Suriye saldırısından önce düzenlendi. İranlı yetkililer Musavinin öldürülmesinin intikamını alma sözü verdiler ama hemen bir misilleme saldırısı başlatmadılar.

Noeli Camp Davidde geçiren Biden, Pazartesi günü meydana gelen saldırıdan kısa bir süre sonra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından bilgilendirildi ve Savunma Bakanlığı ile üst düzey ulusal güvenlik yardımcılarına Erbilde ABD birliklerince kullanılan hava üssüne yapılan saldırıya yanıt seçeneklerini hazırlamaları talimatını verdi.

Sullivan, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austine danıştı. Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer, Camp Davidde Başkan’la birlikteydi. Adının açıklanmasını istemeyen bir ABD yetkilisine göre, Finer, seçenekleri gözden geçirmek için üst düzey yardımcıları topladı.

Birkaç saat içinde de Biden ulusal güvenlik ekibini topladı. Ekip, Austin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brownın Bidena müdahale seçenekleri hakkında bilgi verdiği bir telefon görüşmesi yaptı. Yetkili, Bidenın Kataib Hizbullah ve bağlı gruplar tarafından kullanılan üç noktayı hedef almayı seçtiğini söyledi.

ABD saldırıları Salı günü, ABD personelinin saldırıya uğramasından 13 saatten kısa bir süre sonra Irakta gerçekleştirildi. ABD Merkez Komutanlığına (CENTCOM) göre, üç bölgeye düzenlenen misilleme saldırıları hedef alınan tesisleri imha etti ve muhtemelen bir dizi Kataib Hizbullah militanını öldürdü.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Watson, Başkanın tehlikede olan Amerikan personelinin korunmasından daha yüksek bir önceliği yok. Bu saldırıların sürmesi halinde ABD, seçtiğimiz bir zamanda ve şekilde harekete geçecek dedi.

İran destekli grupların saldırıları 7 Ekimden bu yana tırmandı

ABD birliklerine yönelik son saldırı, 7 Ekimde Hamas ile İsrail arasında başlayan çatışmalardan bu yana, bölgedeki Amerikan güçlerine yönelik aylardır artan tehdit ve eylemlerini izledi.

İran destekli militan grupların Irak ve Suriyedeki İslami Direniş adlı şemsiye grup altında 17 Ekimde ABD tesislerini vurmaya başlamasından bu yana, karşılıklı saldırılar tırmanışa geçti. 17 Ekim’de Gazzede El Ehli Hastanesi hedef olmuş ve yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. İran destekli milisler, İsrail-Hamas çatışmalarının başlamasından bu yana Irak ve Suriyedeki ABD üslerine 100den fazla saldırı düzenledi.

Son güncelleme: 11:41 27.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı