• Turkhane Logo

ABD’li Senatör: Türkiye F-35 programından hemen çıkarılsın

ABD'li Senatör Lankford Hindistan’a yaptığı ziyaret sonrası ABD Savunma Bakanı'na bir mektup yazarak Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılması sürecinin hızlandırılmasını talep etti ve yerini alacak firmaların hazır olduğunu bildirdi.

13:09 30 Mart 2021 Salı
ABD’li Senatör: Türkiye F-35 programından hemen çıkarılsın
ABD'li Senatör Lankford Hindistan’a yaptığı ziyaret sonrası ABD Savunma Bakanı'na bir mektup yazarak Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılması sürecinin hızlandırılmasını talep etti ve yerini alacak firmaların hazır olduğunu bildirdi.


​ABD Kongresi’nden Senatör James Lankford geçen hafta Hindistan’a yaptığı ziyaret sonrası ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’a bir mektup yazarak Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılması sürecinin hızlandırılarak bir an evvel bitirilmesini istedi.

ABD Kongresi geçen yıl Savunma Bakanlığı Pentagon’un bütçesini belirleyen Ulusal Savunma Yetki Kanunu’na Türkiye’yi F-35 programından çıkaran bir madde eklemişti.


HİNDİSTAN’A KÖTÜ ÖRNEK OLUR

Cumhuriyet Partili Senatör Lankford, Türkiye’nin S-400’ü bırakma niyeti göstermediğini, bu nedenle F-35 programından çıkarılmasının yavaş ilerlemesinin Hindistan gibi Rusya’dan benzer silahlar almayı planlayan ülkelere yanlış bir mesaj vermiş olacağını, bu tür adımları karşısında herhangi bir bedel ödemeyecekleri kanaatine kapılmalarına yol açacağını belirtti.

Türk firmaların hala F-35’in bazı kritik parçalarını üretmeyi devam ettiğini, bunu kanunen kabul edilemez bulduğunu belirten Lankford, Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin ve ABD-Türkiye ilişkilerinin gidişatına dair endişeleri bulunduğunu, Türkiye’de Amerikan vatandaşlarının keyfi şekilde tutuklanması, Ankara’nın Rusya’yla savunma alanında işbirliğine girmesi gibi hususların Türk hükümetinin bir NATO müttefiki gibi davranmadığını gösterdiğini kaydetti.

POTANSİYEL ÜRETİCİLER TÜRKİYE’NİN YERİNİ ALMAYA HAZIR

Pentagon’un yaptığı planlamalardan Türkiye’nin F-35 programından tamamen çıkarılma sürecinin Eylül 2022’de biteceğini anladığını ifade eden Lankford, oysa Kongre’nin Pentagon’a çıkarılmanın daha erken yapılması için ihtiyaç duyduğu bütçeyi zaten verdiğini, kendisinin Türk firmalarının yerini alacak potansiyel üreticilerle yaptığı görüşmelerden bu sürecin bu kadar uzatılmasına gerek olmadığı, çok daha erken gerçekleştirilebileceği bilgisini aldığını ifade etti. Lankford F-35’den çıkarılma sürecinde daha fazla ertelemenin Türkiye’nin S-400’lerden vazgeçme konusunda hissettiği baskıyı azaltacağına inandığını vurguladı.

GERİ DÖNÜŞ MÜMKÜN OLMAYABİLİR

Eski diplomat Ömer Murat konuya ilişkin Twitter’da şu değerlendirmeyi yaptı: “F-35 gibi önemli bir savunma programında Türk firmalarının yerini almak için sabırsızlananlar olduğu anlaşılıyor. Türkiye tedarik zincirlerinden bir kez tamamen çıkarıldıktan sonra artık S-400’den vazgeçse bile geri dönmesi o kadar kolay, hatta belki mümkün olmayacaktır. Korkarım bu olay, savunma ve dış politikada iktidarın bırakacağı bir başka kalıcı hasar olacak.”

Son güncelleme: 13:09 30.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı