• Turkhane Logo

ABD'li eski diplomat Küba casusu çıktı

ABD'li eski bir diplomat, 40 yıldan uzun bir süre Küba adına casusluk yaptığı suçlamasını kabul etti.

12:39 01 Mart 2024 Cuma
ABD'li eski diplomat Küba casusu çıktı
ABD'li eski bir diplomat, 40 yıldan uzun bir süre Küba adına casusluk yaptığı suçlamasını kabul etti.

Yıllarca ABD için üst düzey görevlerde çalışan ve büyükelçilik de yapan Victor Manuel Rocha, mahkemede Kübanın casusu olduğunu itiraf etti.

73 yaşındaki Rocha, 1981den itibaren Küba hükümetine gizlice bilgi aktarmakla suçlanıyordu. Bu dönemde, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi için çalışmıştı ve 1999-2002 arasında ABDnin Bolivya Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.
BBCnin aktardığı habere göre Rocha, Perşembe günü Florida eyaletindeki Miamide görülen mahkemede suçsuz olduğuna ilişkin ilk ifadesini değiştirdi.
12 Nisanda görülecek duruşmada cezası belli olacak. Bu, Küba ile ABD arasındaki en yüksek profilli casusluk davalarından birinin, beklenmedik şekilde hızla karara bağlanacağı anlamına geliyor.Kolombiyada doğan Rocha, New Yorkta büyüdü, Yale, Harvard ve Georgetown gibi üniversitelerde okudu. Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrıldıktan sonra, ABD ordusunun Küba’dan sorumlu kısmı olan ABD Güney Komutanlığının özel danışmanı olarak çalıştı.



KOMUTAN FIDEL CASTRO
Soruşturmayı yürütenler tarafından toplanan deliller arasında Rochanın onlarca yıldır Küba için çalıştığını kabul ettiği, Küba’nın eski lideri Fidel Castrodan Komutan diye söz ettiği ve ABDyi düşman olarak nitelendirdiği gizli kayıtlar da yer alıyor.
CIAin eski karşı istihbarat şefi James Olson, geçen ay BBC’ye yaptığı açıklamada, olayın Kübanın istihbarat servislerinin ABD hükümetini nasıl alt ettiğini gösterdiğini söylemişti. Olson, “Küba istihbarat servisine karşı kişisel kin duymamın nedenlerinden biri bize karşı operasyonlarda çok başarılı olmaları demişti.
Olson, Rocha’nın ömür boyu hapis cezasına çarptılacağını tahmin ettiğini de belirtmişti.

Son güncelleme: 12:39 01.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı