• Turkhane Logo

ABD'li eski büyükelçi Küba casu mu?

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Adalet Bakanlığı, eski büyükelçi Victor Manuel Rocha'nın Küba istihbarat teşkilatı için

09:53 05 Aralık 2023 Salı
ABD'li eski büyükelçi Küba casu mu?
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Adalet Bakanlığı, eski büyükelçi Victor Manuel Rocha'nın Küba istihbarat teşkilatı için

Başsavcılıktan yapılan açıklamada Rocha 40 yılı aşkın bir süre boyunca Küba devletinin gizli ajanı olarak çalıştı denildi.

Başsavcı Merrick Garland eski diplomatın ABD Devlet aygıtı içinde kendisine kamuya açık olmayan bilgilere erişim ve ABD dış politikasını etkileme olanağı sağlayacak pozisyonlar aradığını ve elde ettiğini kaydetti.
Gizli bir ajanın da dahil olduğu FBI soruşturmasının ardından cuma günü Miamide gözaltına alınan Rochanın pazartesi günü Floridadaki federal mahkemede ilk duruşması görüldü. 



Eski büyükelçi, yabancı bir hükümetin yasadışı ajanı olarak hareket etmek suçuyla itham ediliyor.

Bakanlığın yayınladığı belgelerde Rochanın en az 1981den bu yana Kübalı istihbarat görevlileri ile görüşmek ve ABD hükümet yetkililerine seyahatleri ve temasları hakkında yanlış bilgi vermek gibi Küba adına gizli faaliyetlerde bulunduğu iddiaları yer aldı.

Cuma günü Miamideki evinde gözaltına alınan 73 yaşındaki Rocha, Dışişleri Bakanlığındaki yirmi yıllık kariyerinde Bolivya, Arjantin ve Kübada görevlerde bulundu. Bakanlığın Havanada bulunan ABD Çıkarları Bölümünde de üst düzey görevler alan Rochanın bu süreçte hangi bilgileri sızdırmış olabileceği detaylandırılmadı.

Adalet Bakanlığına göre, Rocha, yaklaşık otuz yıllık hizmetinin ardından 2002de Dışişleri Bakanlığından ayrıldıktan sonra bile Küba için casusluk faaliyetlerine devam etti.

2002de sona eren Bolivya Büyükelçiliğinin ardından Dışişleri Bakanlığından emekli olan Rocha, 1994-1995 yıllarında Başkan Bill Clinton döneminde Beyaz Sarayın bir organı olan Ulusal Güvenlik Konseyinin de bir üyesiydi.

Kolombiyada doğan ve Amerikan vatandaşlığına geçen Rocha, 1981 yılında Komünist Küba hükümeti için ana istihbarat teşkilatında çalışmaya başladı.

ABDden her zaman düşman olarak bahsetti
Bir mahkeme belgesine göre Rocha, 2022 ve 2023 yıllarında Kübalı bir istihbarat ajanı gibi davranan bir FBI gizli ajanı tarafından kandırıldı.
Rocha, gizli ajandan bir Whatsapp mesajı aldıktan sonra (takip edilmekten dikkatle kaçınarak), sırlarını toplamak için bir mikrofon ve kamera saklayan sahte Kübalı ajanla bir toplantıya gitti.

Bu toplantıda sağcı bir kişi olarak sahte yaşamından bahseden Rocha, Havanadaki istihbarat müdürlüğüne sıcak selamlarını gönderiyor ve gizli ajan olarak yaşamının kendisi için temsil ettiği büyük fedakarlıktan bahsediyor.

Bu görüşmede Neredeyse 40 yıl boyunca Havanadaki komünist hükümet için yaptıklarının muazzam olduğunu de söyleyen eski büyükelçi, Miamide gizli FBI ajanıyla yaptığı ikinci görüşmede tutuklandı.

Son güncelleme: 09:53 05.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı