• Turkhane Logo

AB'den Ukrayna'nın 'hızlı üyeliğini' ile ilgili sürpriz karar

Avrupa Birliği'ne üye hükümet ve devlet başkanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin, Rusya'nın işgalinden sonra

08:19 11 Mart 2022 Cuma
AB'den Ukrayna'nın 'hızlı üyeliğini' ile ilgili sürpriz karar
Avrupa Birliği'ne üye hükümet ve devlet başkanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin, Rusya'nın işgalinden sonra

VOAdan Arzu Çakırın haberine göre, ABye üye 27 ülkenin hükümet ve devlet başkanları, Ukrayna krizini konuşmak üzere 2 günlük zirve için Fransanın başkenti Paris yakınlarındaki tarihi Versailles Sarayında toplandı. AB Dönem Başkanı Fransanın ev sahipliğinde yapılan zirvenin ilk oturumunda liderler, Avrupada jeopolitik, enerji, ekonomi ve diplomasi alanında tüm dengeleri değiştiren Rus saldırısına nasıl ortak bir yanıt vermeleri gerektiğini tartıştı.

Zirvenin ilk oturumunda, Ukrayna ile Gürcistan ve Moldovanın Rusya korkusuyla ABye hızlı adaylık için başvurusu ele alındı. Yaklaşık 3 saat süren ilk oturumun ardından liderler, Versailles Sarayının ünlü Aynalı Galerisinde düzenlenen akşam yemeğinde de tartışmaya devam etti.

Zirve öncesi konuklarını Versailles Sarayının girişinde karşılayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna krizinin diplomatik yoldan çözümü konusunda endişeli ve karamsarım. Avrupa pandemi karşısında değişti, savaş darbesinin altında daha fazla ve hızlı değişecek dedi. Macron, Versaillesda düzenlenen zirvenin, Avrupa mimarisini tamamen yeniden tanımlayacak, özellikle enerji ve savunma alanında tarihi kararlar alınacak bir zirve olacağını söyledi.

Ukraynanın ABye hızlı üyelik başvurusu hakkında da Macron, Savaşta olan bir ülkeyle şimdi bir katılım prosedürü başlatabilir miyiz? Sanmıyorum. Ancak kapıyı kapatıp asla da dememeliyiz? Bu haksızlık olur diye konuştu.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, AB üyeliğiyle ilgili olarak birliğin mekanizmasında hızlı bir prosedür olmadığını hatırlatarak, Ukraynanın ABye katılımı, eğer olacaksa, uzun vadeli bir konudur. Üyelik başvurusu ihtimalinden bağımsız olarak, Ukraynaya destek verdiğimizi ve yoğun bir şekilde birlikte çalışmak istediğimizi teyit edeceğiz dedi.

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, Ukraynalılara her şeyin bir gecede olabileceği izlenimini veremeyiz diye uyardı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Ukraynayı Avrupalı ailemizin bir üyesi olarak tartışacağız. Ortak bir kaderi paylaştığımız özgür ve demokratik bir Ukrayna istiyoruz dedi.

Avrupa savunması

AB liderleri 24-25 Mart tarihlerinde toplanacak zirve öncesinde planlanan Paris buluşmasında net bir karar almayacak, ancak önümüzdeki döneme yön verecek politik ekseni belirleyecek. Zirve sonrasında yayınlanacak sonuç bildirisi taslağında, Avrupa savunmasında NATOnun kilit rolünün önemine vurgu yapılarak, liderlerin askeri alanda daha fazla ve daha iyi yatırım yapılmasını istedikleri ifadesine yer verildi. 24-25 Mart zirvesinde bu konunun yeniden tartışılması öngörülüyor.

Rus gazına bağımlılık

Versailles zirvesinde ayrıca, AB Komisyonunun hazırladığı ve Rusyaya enerji bağımlılığına son vermeyi hedefleyen REPowerEU adlı proje de gündeme alındı. Liderler, Rus gazına olan bağımlılığı 3te 2 oranında azaltma, tedarikçileri çeşitlendirme ve yenilenebilir enerjiler gibi alternatif enerjiler geliştirerek Rusyadan kömür ve petrol ithalatını azaltma planını inceledi.

Liderler, iki gün sürecek zirvede Rusyaya petrol ambargosu uygulama konusunu da tartışacak. Macron, toplantı girişinde, Avrupanın Rus gazına bağımlılığının bir güvenlik açığı olduğunu dile getirerek, Kısa vadede hızla, başka tedarikçiler ve sistemler bulunmalı dedi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABnin 2027 yılına kadar Rusyadan gelen fosil yakıtları kullanmayı bırakması gerektiğini söyledi.

Zirvede İspanyanın ısrarla gündeme getirdiği gaz stoklarının güçlendirilmesi ve İspanya ile birlikte Fransanın da savunduğu elektrik piyasasının işleyişinin optimizasyonu ve artan enerji fiyatlarının Avrupalı tüketiciler için etkisini hafifletmeyi amaçlayan yeni acil önlemlere ilişkin politikalar da ele alınacak.

Son güncelleme: 08:19 11.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı