• Turkhane Logo

AB'den Türkiye'ye 'düşük profilli' zirve

Avrupa Birliği'nin Türkiye ile düzenlenecek zirve için Brüksel yerine Varna'yı tercih etmesinin sebebi ne? Reuters'a konuşan üst düzey AB yetkilileri, amacın zirveyi düşük profilli tutmak olduğunu söyledi.

15:59 08 Şubat 2018 Perşembe
AB'den Türkiye'ye 'düşük profilli' zirve
Avrupa Birliği'nin Türkiye ile düzenlenecek zirve için Brüksel yerine Varna'yı tercih etmesinin sebebi ne? Reuters'a konuşan üst düzey AB yetkilileri, amacın zirveyi düşük profilli tutmak olduğunu söyledi.

Avrupa Birliğinin Türkiye ile düzenlenecek zirve için Brüksel yerine Varnayı tercih etmesinin sebebi ne? Reutersa konuşan üst düzey AB yetkilileri, amacın zirveyi düşük profilli tutmak olduğunu söyledi. Bir yetkili, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junckerin Türkiye içindeki baskıdan dolayı çok öfkeli olduğunu belirtti.Reuters ajansı, Türkiye’yle AB arasında 26 Mart’ta yapılması planlanan zirve için neden ‘Avrupa’nın kalbi’ Brüksel’in değil de Bulgaristan’ın Varna kentinin seçildiğinin arka planına ilişkin bir haber servis etti. Ajansa konuşan Avrupalı yetkililer, Türkiye’ye OHAL nedeniyle büyük öfke duyulduğunu, zirvenin düşük profilli tutulması için Varna’nın tercih edildiğini söyledi.

‘VARNA’YA SÜRGÜN EDİLEN ZİRVE’

Haber şu ifadelerle başlıyor: “Avrupa Birliği liderleri Türkiye ile ilişkilerinden bugünlerde öyle usanmış durumda ki, önümüzdeki ayki zirveyi Brüksel’de düzenlemek yerine Bulgaristan’ın Karadeniz’deki liman kenti Varna’ya sürgün ettiler. Fakat ülke içindeki muhaliflerini sertçe bastıran ve Batı’ya sert çıkışlarda bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı ihtiyatlı davranmalarına rağmen, ona sırt çeviremeyecek kadar ihtiyaç duyuyorlar.”






‘PARA VERİLECEK AMA…’

Zirvede her iki tarafın da zorlu bir atmosfer beklediğini belirten ajans, “Fakat Avrupalı evsahiplerinin, Suriye sığınmacılar için daha fazla para, daha derinlikli bir gümrük birliği ve Türklerin Avrupa’ya vizesiz seyahatine ilişkin görüşmelerde ilerleme talep ederken Erdoğan’ı dinlemekten başka şansı olmayacak. Para muhtemelen temin edilecek ama bundan başka çok az verilecek” ifadelerini kullandı.

‘VİZESİZ SEYAHAT ŞU AN İMKÂNSIZ’

Ajansa konuşan üst düzey bir AB yetkilisi, birliğin Türkiye’ye sığınmacılar için ikinci kez vermesi planlanan 3 milyar euroluk ödemenin yapılacağını ama vizesiz seyahat ile gümrük birliğinin ‘mümkün olmadığını’ söyledi. Yetkili, Türkiye’nin vize serbestisi talebi konusunda, Kıbrıs ve Avrupa Polis Teşkilatı Interpol ile işbirliği konusunda da meseleler olduğunu belirterek, “Terörle mücadele yasalarını yumuşatan bir taslak sunsalar bile bu yeterli olmayacaktır. Şu an vizesiz seyahati ne AB liderleri, ne Avrupa Parlamentosu kabul eder” dedi.

‘ERDOĞAN’IN ÖDEYECEĞİ BEDEL…’

Reuters haberde, “AB yetkilileri, Erdoğan’ın Varna’ya davet edilmesi kaşılığında ödeyeceği bedelin, dürüst sözler duymak olacağını söylüyor. Avrupa Komisyonu zirveden sadece haftalar sonra Türkiye hakkında ağır eleştiriler içeren bir rapor yayımlayacak. Bu yıl Türkiye’yle parlak anlar yaşanmasını bekleyen çok az kişi var” ifadelerini kullandı. Ajansın görüştüğü AB yetkilisi ise “Erdoğan çok çarpıcı bir jest yapmazsa, 2018’de muhtemelen Varna’dan başka zirve olmayacak. Ama burada kimse buna inanmıyor” dedi.

‘TÜRKİYE BRÜKSEL’İ İSTEMİŞTİ AMA JUNCKER ÇOK ÖFKELİ’

İkinci bir üst düzey yetkili ise Türkiye’nin zirvenin Brüksel’de düzenlenmesini istediğini ancak AB’nin buluşmayı ‘düşük profilli’ tutmak için Varna’da karar kıldığını söyledi. Yetkili, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in ‘Erdoğan’ın baskısı karşısında çok öfkeli olduğunu’ belirtti. Reuters son dönemde Türkiye’de aralarında gazeteciler, öğretmenler, yargıçlar ve askerlerin bulunduğu binlerce kişinin tutuklandığını veya işsiz kaldığını belirtirken, AB yetkilisi şu yorumu yaptı: “Bu durum AB açısından son derece rahatsız edici. Her konuda geriye gidiyorlar.”

Son güncelleme: 15:59 08.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı