• Turkhane Logo

AB'den Tunus'a 1 milyar euro 'Göçmen bekçiliği' yardımı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen,

09:04 12 Haziran 2023 Pazartesi
AB'den Tunus'a 1 milyar euro 'Göçmen bekçiliği' yardımı
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen,

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Tunusun göç kriziyle başa çıkmasına yardımcı olmak amacıyla 1 milyar euronun üzerinde yardım yapmayı düşündüklerini söyledi.

Açıklama, ekonomisi krizdeki Tunus Cumhurbaşkanı Kays Saidin sadece bir gün önce ülkesinin göç meselesinde Avrupa için bir sınır muhafızı olmayı kabul etmeyeceğini dile getirmesinin ardından geldi.

Tunusta konuşan Von der Leyen, detay vermeden 900 milyon euroluk makro-finansal yardımın yanı sıra 150 milyon euroluk acil bütçe desteğinin gerekli anlaşma sağlanır sağlanmaz hazır olabileceğini söyledi.

Tunusa sınır yönetiminde 100 milyon euro yardım

Leyen ayırca ABnin bu yıl Tunusa sınır yönetimi, arama ve kurtarma, kaçakçılıkla mücadele operasyonları ve insan haklarına saygı temelinde geri dönüşler için 100 milyon euro sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitchin, Tunusun kredilerde temerrüde düşme olasılığının altını çizmesi sonrası Avrupalı liderler, özellikle Tunustan olmak üzere Akdeniz ötesi göçte büyük bir artışın olmasından endişe ediyordu.

Tunus ziyaretinde Von der Leyene Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve ülkesi Tunustan Akdenizi geçen göçmenlerin ana varış noktası olan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni eşlik etti.

Meloni de IMFye Tunusa kredi koşullarını gevşetmesi için baskı yapmıştı.

Son güncelleme: 09:04 12.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı