• Turkhane Logo

AB'den Putin'e Ruble cevabı: 'Yaptırım kararlarını ihlal etmektir'

Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Kadri Simson, AB’nin ruble ile enerji ödemesini kabul etmeyeceğini belirterek,

00:09 03 Mayıs 2022 Salı
AB'den Putin'e Ruble cevabı: 'Yaptırım kararlarını ihlal etmektir'
Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Kadri Simson, AB’nin ruble ile enerji ödemesini kabul etmeyeceğini belirterek,

AB enerji bakanları, Belçika’nın başkenti Brükselde Rus gazı ve ABnin enerji arzı hakkında olağanüstü toplandı.

Toplantı sonrası Fransa Çevresel Dönüşüm Bakanı Barbara Pompili ve AB Komisyonu Enerji Komiseri Kadri Simson basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda ele alınan ana konunun ABnin enerji arzı olduğunu bildiren Pompili, Rusyanın Polonya ve Bulgaristana gaz sevkiyatını durdurduğunu hatırlatarak, “Gazpromun tek taraflı bir kararla Polonya ve Bulgaristana gaz sevkiyatını kesmesini şiddetle kınıyoruz. Bu kabul edilemez. Tüm taraflar anlaşmalarda yüklendikleri sorumlulukları yerine getirmelidir” dedi.
POLONYA VE BULGARİSTAN DEĞERLENDİRMESİMart ayı başında Fransada AB liderlerinin aldığı kararlara bağlı kalındığının altını çizen Pompili, “Yaşanan bu durum bir kez daha Rus gazından bağımsızlaşma ve yeni alternatifler bulma gerekliliğini göstermiştir” ifadelerini kullanarak, “AB tarafından benimsenmiş kurallara uyan bir ödeme modeli üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Pompili, “Polonya ve Bulgaristan için enerji arzı durumunu inceledik. Acil bir risk bulunmuyor. Durumu yakından izlemeye devam ediyoruz. AB Konseyinin talebiyle AB Komisyonu yakında REPowerEU planını yakında açıklayacak. Bu plan fiyatları dengelemek, enerji ihtiyaçlarının cevaplanmasını koordine edecektir. AB üyesi tüm ülkeler alınan kararlar etrafında çatlaksız bir bütünlüğü devam etmektedir. Alınan kararlarımıza bağlılığımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.
“RUBLE İLE ÖDEME AB YAPTIRIMLARINI İHLAL DEMEKTİR”Basın toplantısında konuşan AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Komiseri ise, AB Enerji Bakanlarının kilit rolde olduğunu söyleyerek, yaşanan gelişmelerin endişe verici olduğunu ve bu duruma en iyi cevabın birlik halinde olmak olduğunu aktardı.
Rusya’nın enerji karşılığında ruble ile ödeme yapılması ve bunun için Rusyada hesap açılması talebini AB’nin reddetme hakkına sahip olduğunu bildiren Simson, “Ruble ile yapılacak herhangi bir ödeme AB tarafından uygulanan yaptırım kararlarının ihlal edilmesi anlamına gelir ifadelerini kullandı.
“KURALLARA UYULMASI GEREKİR”“İşletmeler için kurallar belirlenmiştir ve buna uymaları gerekir” diyen Simson, “Ödemeler ya euro ya da doları olarak ödenmeye devam etmelidir dedi.
Rus gazını ikame edecek başka bir fosil yakıt kaynağı bulunmadığını, buna alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini söyleyen Simson, AB Komisyonu tarafından sunulacak olan REPowerEU programı ile ABnin enerji ihtiyaçlarını karşılayacak çözümleri üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Son güncelleme: 00:09 03.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı