• Turkhane Logo

AB'den göçmenlere kötü haber: Sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı planlıyor

Avrupa Birliği (AB) yoğun sığınmacı göçü nedeniyle, Birlik ülkelerinde sığınma başvurusu reddedilenleri daha hızlı bir şekilde geldikleri ülkelere sınır dışı etmek için yollar arıyor.

01:36 27 Ocak 2023 Cuma
AB'den göçmenlere kötü haber: Sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı planlıyor
Avrupa Birliği (AB) yoğun sığınmacı göçü nedeniyle, Birlik ülkelerinde sığınma başvurusu reddedilenleri daha hızlı bir şekilde geldikleri ülkelere sınır dışı etmek için yollar arıyor.

Avrupa Birliği (AB), Ukraynadaki savaştan kaçan dört milyon Ukraynalı mülteci ve diğer ülkelerden kaynaklı kitlesel sığınmacı artışı nedeniyle sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı planlıyor. Alman hükümeti ise AByi sınır dışı işlemleri ile ilgili çok sert adımlar atılmaması konusunda uyardı.

Perşembe günü Stockholmde ABli mevkidaşlarıyla istişarelerde bulunan Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser sığınma başvuruları onaylanmayan vatandaşlarını geri almak istemeyen ülkelere yönelik vize koşullarının sertleştirilmesi yönündeki girişimlere karşı çıktı.
DW Türkçede yer alan habere göre Stockholmdeki toplantıda konuşan AB dönem başkanı İsveçin Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, Başvuruları reddedilen sığınmacıların ülkelerine geri gönderilmesi gerçekten çok önemli dedi. Ancak İsveçli bakan, menşe ülkelerin olumsuz tutumu nedeniyle bu kişilerin sınır dışı edilmelerinin genellikle mümkün olmadığına işaret etti.
AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson da burada yaptığı açıklamada, Çok düşük bir geri dönüş oranı var ifadesini kullandı.
Avrupa İstatistik Kurumuna (Eurostat) göre, 2021 yılında ABde sığınma başvuruları reddedilen sığınmacıların geri gönderilmesine yönelik 340 bin kararın sadece yüzde 21i uygulanabildi.
İsveç vize baskısında ısrarlıİsveç, Ekim ayından bu yana radikal sağcı İsveç Demokratlarının desteğiyle kurulan ve göçü büyük ölçüde kısıtlamak isteyen bir azınlık hükümeti tarafından yönetiliyor. Bu bağlamda İsveç, reddedilen sığınmacıların menşe ülkeleri üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla bu ülkelere yönelik vize kısıtlaması uygulanmasını savunuyor.
Almanya İçişleri Bakanı Faeser ise İsveçin bu talebine temkinli yaklaşıyor. Sosyal Demokrat Partili Bakan, Almanyanın söz konusu ülkelerle bir yandan göçü mümkün kılan diğer yandan da başvuruları kabul edilmeyenlerin geri gönderilmelerini düzenleyen anlaşmalar yapılması gerektiğini savundu.
AB, 2020den bu yana sığınma başvurusu reddedilen vatandaşlarını geri almaya yanaşmayan ülkelere baskı aracı olarak vize kısıtlamalarını kullanabiliyor. Ancak bu uygulama şu ana kadar sadece Gambiyaya yönelik gerçekleştirildi.

İsveç Göç Bakanı Malmer Stenergard ise İsveçin, Bu mekanizmanın tüm potansiyelini kullanmanın çok önemli olduğunu düşündüğünü vurguladı.
Fransa da Almanyanın aksine sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için vize kısıtlamalarının bir baskı aracı olarak uygulamasından yana.
Fransa Devlet Bakanı Sonia Backes Stockholmde yaptığı açıklamada, menşe ülkelerle yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması halinde ABnin sert önlemler alması gerekeceğini söyledi. Bu durumda ABye en fazla göçün olduğu Eritre, Somali ve Irakın etkileneceği belirtiliyor.
Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner ise ABnin, Sığınma konusunda sürekli olarak frene basması gerektiğini dile getirdi.
Avusturya, Balkan rotası üzerinden gelen göçmenlerin ülkeye aşırı yük oluşturduğunu savunuyor ve Bulgaristan ile Türkiye arasındaki sınır güvenliğini artırmak için ABden iki milyar euro destek vermesini talep ediyor.
Sayılarda rekor artış
Geçtiğimiz yıl ABye düzensiz girişlerin sayısı 2016dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Sınır Koruma Ajansı Frontex verilerine göre, 2022 yılında 2021e göre yüzde 64lük artışla yaklaşık 330 bin göçmen kayıtlara geçti. Aynı dönemde iltica başvurularının sayısı da iki katına çıkarak 920 bini aştı. Rakamlar arasındaki fark çok sayıda bildirilmemiş düzensiz sınır geçişi olduğunu ya da göçmenlerin birden fazla AB ülkesinde sığınma başvurunda bulunduğunu gösteriyor.
2015teki mülteci krizinden bu yana AB yeni bir iltica anlaşması üzerinde uzlaşamadı. AB, 9 ve 10 Şubat tarihlerinde Brükselde düzenlenecek özel bir zirvede konuyu yeniden gündemine alacak. Bu bağlamda düzensiz göçten en fazla etkilenen Akdeniz kıyısındaki ülkelerin, göçmenlerin Birlik içinde dağıtılmasına ilişkin uygulamanın yeniden değerlendirilmesi için baskı yapması bekleniyor.

Son güncelleme: 01:36 27.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı